4 manieren om met kritiek en negatieve boodschappen om te gaan

https://businesslab.be/wp-content/uploads/omgaan-met-kritiek-business-lab.jpg

Kritiek en negatieve boodschappen zijn zelden of nooit aangenaam. Toch niet op het moment dat je ze te horen krijgt. (Dat kan na verloop van tijd wel veranderen) Maar dan is de vraag: “Hoe ga je daarmee om? Hoe reageer je nu op kritiek of negatieve boodschappen?” Als ondernemer krijg je wel vaker wat te slikken. En dan is het net goed om jezelf staande te houden. Marshall Rosenberg, de grondlegger van de geweldloze communicatie, verwoordt het als volgt:

Er zijn 4 manieren waarop je kan reageren op kritiek en negatieve boodschappen. Helaas zijn er slechts 2 die ik je aanraad. De andere leer je best zo snel mogelijk af.

  1. De schuld bij jezelf leggen
  2. De schuld bij de ander leggen
  3. Je bewust worden van je eigen gevoelens en behoeften
  4. Je bewust worden van de gevoelens en behoeften van een ander.

Raad je al welke 2 je het best zo snel mogelijk afleert? Laat ons de verschillende mogelijkheden eens van wat dichterbij bekijken.

1. De schuld bij jezelf leggen

Wanneer iemand iets negatiefs zegt, dan kan je dat dadelijk heel persoonlijk nemen. je kan het als een verwijt of als kritiek zien.

Als iemand bijvoorbeeld boos tegen je zegt: “Je bent een echte leugenaar! Je houdt alles achter.” dan zou je kunnen reageren met “Inderdaad, ik had direct de waarheid moeten vertellen. Mijn fout.

Op die manier accepteer je het oordeel van de ander en leg je de schuld bij jezelf. Reageer je wel vaker zo, dan krijgen schuld, schaamte en/of depressiviteit vlug de overhand.

2. De schuld bij de ander leggen

Je kan ook de schuld bij de ander leggen en reageren met: “Je hebt wel wat lef dat je dat durft te zeggen. Eerlijkheid is nu ook niet jouw beste kant, hé! Ik ben altijd al eerlijk tegen je geweest.

Hier leg je duidelijk de schuld bij de ander. Je wordt boos en krijgt er geen aangenaam gevoel van. En die ergernis blijft vaak hangen.

“Wat anderen doen kan wel de aanleiding zijn tot wat we voelen, doch nooit de oorzaak.”

3. Je bewust worden van je eigen gevoelens en behoeften

Wanneer iemand iets negatiefs zegt, dan kan je je ook bewust worden van wat je zelf voelt. Neem daarom voor je reageert eerst even adem en voel wat de opmerking met je doet.

 Je zou hier kunnen reageren en zeggen: “Als ik je hoor zeggen dat ik een echte leugenaar ben, dan denk ik dat jij voorbij gaat aan het feit dat ik net rekening met jou wilde houden. Daardoor voel ik me niet erkend en gekwetst.”

Op die manier richt je je aandacht op je gevoelens zonder iemand de vinger te wijzen. Je vertelt ook dat die gekwetstheid komt vanuit je behoefte aan erkenning. Op die manier geef je geen schuld aan de ander maar neem je net verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens.

4. Je bewust worden van de gevoelens en behoeften van een ander.

Tot slot kan je ook achterhalen welke emoties en behoeftes bij de ander leven. Dan zou je zo kunnen reageren: “Oei! Ben je boos omdat je gewild had dat ik je alles dadelijk had gezegd?

Zowel bij reactie 3 als 4 wordt er ruimte gecreëerd voor verder gesprek. Zonder dat één van beide de schuld krijgt toegewezen. Zowel bij reactie 3 als 4 krijg je de mogelijkheid om dieper door te bomen op de (opgestapelde) boosheid of gekwetstheid en is de kans groot dat je tot een constructief gesprek komt, wat uiteindelijk de bedoeling is, niet?

Ga hiermee aan de slag!

En laat me weten wat jouw uitdagingen in communicatie zijn. (Noem uiteraard geen namen, bedrijven of plaatsen. Niemand wordt er beter van om aangevallen te worden op het net.) Maar grijp je kans. Misschien wordt jouw issue wel behandeld tijdens de Businesslab Kick-off.

Ik duim voor jouw succes! An

PS. DEEL dit artikel a.u.b. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

2 antwoorden
  1. Michel
    Michel zegt:

    Ik zit momenteel met een klant die na elke bestelling wel minstens één keer opnieuw opbelt om te checken of haar bestelling wal op tijd aan zal komen. Ik legde haar reeds uit dat elke bestelling maximum 5 werkdag onderweg is. Dat ze zich dus geen zorgen hoeft te maken. (Daarbinnen zitten 2 dagen reserve voor mij. Want eigenlijk zijn alle bestellingen binnen na 3 dagen) Toen ik haar de laatste keer vertelde dat ze gerust op haar twee oren mocht slapen, tenzij ze natuurlijk zelf de bestelling te laat plaatste, deed ze chagrijnig. Hoe reageer ik daar dan best op?

    Beantwoorden
    • Peter
      Peter zegt:

      Ik zou haar een mailtje sturen, in de aard van:
      geachte mevrouw Klant,
      beste Marleen,
      na ons laatste gesprek, ben ik eens gaan uitpluizen, hoe we u nog beter van dienst kunnen zijn.
      Uw grootste zorg, lijkt me, is het tijdig ontvangen van uw bestelling.
      Omdat UW tevredenheid ONZE eerste zorg, én onze beste reclame is, hebben we daar een oplossing voor gezocht. en gevonden:
      Vanaf heden staat u in ons systeem als “Platinum Partner” vermeld. We behandelen uiteraard àl onze klanten op de best mogelijke manier, maar aangezien u ons al zo lang uw vertrouwen schenkt, willen we toch een extra inspanning leveren:
      Al uw bestellingen, mails, telefoons,… worden vanaf nu als “prior” behandeld. Dat houdt dus ook in, dat als UW bestelling klaar is, ze DADELIJK zal worden verzonden, en niet pas ’s avonds, zoals de andere, reguliere bestellingen.
      We hopen u hiermee van dienst te zijn geweest.
      Als er nog iets is, waar we u mee kunnen helpen, hoor ik dat graag van u.

      En voor de rest verandert er natuurlijk niks ;-)
      Ik ga ervan uit, dat uw dienstverlening reeds optimaal is.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *