Ondernemen in de ruimte – Apollo XIII

apollo

Zonder inspiratie wordt het leven vlug een sleur. En dat geldt ook voor het ondernemen: voor je het weet, blus je de hele dag brandjes en loop je vast. Inspiratie staat gelijk aan positivisme. Inspiratie is de brandstof van succesvol ondernemen.

Zelf kijken An en ik niet naar tv. En we luisteren bewust niet naar het nieuws. Dat bespaart ons ontzettend veel negativisme en lege input.
Wel pikken we graag een goede film mee, die we zelf kiezen. Hier geven we je een topper mee uit ons voorkeurslijstje van inspirerende films.

Ken je zelf een topper? Laat het ons weten via degazet@businesslab.be.

Ondernemen in de ruimte – Apollo XIII

apolloApollo XIII (1995) is de verfilming van de mislukte maanlanding van het ruimtevaartuig Apollo XIII in 1970. De reis was de voortzetting van een droom. Alles begon met de woorden van ruimtespecialist Wernher von Braun aan de Amerikaanse president John Kennedy: “De natuurlijke wetten van het universum zijn zo nauwkeurig dat we een ruimteschip kunnen bouwen, ermee naar de maan vliegen en de tijd van de vlucht bepalen met de precisie van een fractie van een seconde…”

 

I believe – ik geloof

Meer had de charismatische president niet nodig om zijn volk toe te spreken. Zijn toespraak van 25 mei 1961 is historisch:

I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to the earth.

Een man op de maan, en dat voor het einde van dat decennium… Met deze grootse droom schaarde Kennedy de hele natie achter zich, kreeg hij de budgetten vrij en realiseerde hij ‘het onmogelijke’. Op 20 juli 1969 (42 dagen voor mijn geboorte :-) ) zette Neil Armstrong de eerste stap op de maan met Apollo XI.

kennedy

“Houston, we have a problem”

Apollo XI betekende de start van een hele reeks nieuwe lanceringen. Een daarvan is Apollo XIII, het onderwerp van de gelijknamige film. Astronaut Jim Lovell (gespeeld door Tom Hawks) maakt er onverwacht deel van uit. In april 1970 vond de lancering plaats. Spannend…! Maar al gauw loopt het fout. Niemand weet wat er precies aan de hand is, de chaos is compleet. Tegelijk weet iedereen dat het een race tegen de klok wordt om de drie bemanningsleden levend en wel terug op aarde te brengen.

Een ongelooflijk avontuur

Toen An en ik vorig jaar een training volgden in het Amerikaanse Orlando, reden we samen verder naar de Cape Canaveral om er het Kennedy Space Center te bezoeken. Een echte aanrader, mocht je ooit eens in de buurt zijn. Dit bezoek gaf een compleet andere dimensie aan de film Apollo XIII.

Hoe goed deze historische gebeurtenis ook verfilmd is, na dit bezoek besefte ik pas hoe gek het hele avontuur was. De lengte van de raket, de minuscule overlevingscapsule, de gigantische hoeveelheid licht ontvlambare stof, de krakkemikkige elektriciteit… Met de strikte normen van vandaag is de verlichting in je tuinhuis veiliger dan die in het ruimteschip!

Wat ik geleerd heb

In de film Apollo XIII viel het me op dat alles in systemen en procedures was vastgelegd. Elke handeling was ingeoefend, opnieuw en opnieuw. “Ik wil niet voor een verrassing komen te staan op een kritisch moment”, zei astronaut Lovell hierover.

Systemen en procedures, dat is de garantie voor een voorspelbaar resultaat. Als zaakvoerder van een kleine onderneming werken we helaas te weinig procedures uit. We denken dat we het allemaal vanbuiten kennen. Maar wat als jij er morgen niet bent? Hoe moet jouw vervanger het dan aanpakken? Hoeveel geld heb je al niet laten liggen omdat je medewerker niet beschikt over een uitgeschreven script, om de potentiële klant tot verkoop te overtuigen?

Ik vond het zo opmerkelijk dat wanneer er écht geen tijd meer was, de oplossing voor het probleem uitgeschreven stond in een procedure, in een stap-voor-stap proces. Waarschijnlijk zou ik zelf onmiddellijk overgegaan zijn tot actie, met het risico een stap te vergeten. En mogelijk met fatale gevolgen…

Ook mooi om zien, is het leiderschap van de operatieleider in het commandocenter op aarde. Telkens er een probleem opdook, staken negatieve stemmen de kop op. Telkens weer riep de man zijn hele team op tot orde, met het bevel te focussen op de oplossing in plaats van het probleem. “Wij brengen deze drie mensen terug levend op aarde.” Als ondernemer handelen ook wij in de eerste plaats als probleemoplossers. Met de focus op oplossers.

apollo raket

Bovendien bevestigde de film Apollo XIII iets waar ik al langer van overtuigd ben. Hoewel de media besloten om de lancering niet uit te zenden, gingen ze onmiddellijk live wanneer het fout liep. Experts werden ingeschakeld, alle mogelijke problemen werden aangehaald (oplossingen kwamen niet aan bod), camera’s werden geduwd onder de neus van familie… Niets nieuws! Deze beelden versterkten mijn overtuiging dat ik als ondernemer én als mens makkelijker in een positieve, oplossingsgerichte flow blijf als ik afstand neem van ‘het’ nieuws.

Er valt nog heel wat meer te vertellen over deze adembenemende en bijzonder inspirerende film. Geniet samen met je gezin van Apollo XIII.

Xavier