3 tips om af te raken van een verlammende angst (Waardoor je veel sneller vooruitgang boekt)

An Verstraete met 3 tips om af te raken van een verlammende angst

Wat ik vandaag met jullie ga delen, zou ik vorige week voor geen tienduizend euro met je hebben gedeeld.
De gedachte alleen al, toe te geven dat ik die verlammende angst had, deed me al verstijven.

En het gekke is dat ik me vandaag helemaal niet meer kan voorstellen dat ik er tot vorige week zo bang voor was.
Vandaag lijkt het met een fluitje van een cent.
Zoiets waarvan je geen flauw benul hebt dat je er ooit bang voor zou- kùnnen-geweest-zijn.

Mijn angst begon in de lagere school toen zuster Reinhart van het vijfde leerjaar (Ik zat in een nonnenschool) me vele keren opnieuw vertelde hoe slecht mijn Frans wel was.
En het ging verder in de middelbare school, waar elke leerkracht Frans mij met de nodige gestes, attent maakte dat ik eindelijk eens zou moeten gaan studeren voor Frans.
Of… dat ik het NOOIT zou kunnen.

Met als resultaat?

Angstzweet bij elk Frans gesprek.
En steeds weer opnieuw die verlammende gedachten: “Je kan het niet. Je zal het trouwens nooit kunnen. Probeer het zelfs niet. Stel je niet aan! Doe gewoon geen moeite. Je zal alleen maar afgaan.”

Tot vorige week, bekroop me elke keer weer opnieuw, diezelfde angst en paste ik elke keer opnieuw, een ontwijkingsstrategie toe om toch maar elk gesprek in het Frans uit de weg te gaan. Hoewel ik de Franse taal behoorlijk begrijp slaagde ik er niet in om 3 deftige zinnen na elkaar te produceren.

En hoewel er op elk dromenbord dat ik ooit maakte in dikke letters geschreven stond: “Ik droom ervan om ooit vlot Frans spreken,” was ik er tot vorige week nog niet in geslaagd.

Ik moet toegeven mijn motivatie in den beginnen was eerder iets van: “ Ik zal eens bewijzen dat ik dat wel kan.”

Maar sinds de tijd dat Xavier en ik samen zijn en samen werken, ontmoeten we meer en meer Franstalige mensen. – Xavier liep zo goed als altijd school in het Frans en is dus perfect tweetalig. En het is ook onze droom om het netwerk & trainingsevent: Businesslab ook in Wallonië op te zetten. –

Dus mijn motivatie groeide om twee redenen:

  1. Ik vond het vreselijk om in een gesprek met een Franstalige telkens weer met mijn mond vol tanden te staan en te verlammen van angst.
    En…
  2. De idee om ook in Wallonië en wie weet, zelfs in Frankrijk, het Businesslab uit te breiden gaf me heel veel goesting.

Deze twee redenen waren een voldoende motivatie om eindelijk eens in actie te komen.

Resultaat?

Ik zette stappen. En vandaag?

Vandaag ga ik zonder moeite een Frans gesprek aan.

Dat ik geen fouten meer maak?
Toch wel! Heel veel zelfs.
Maar daar lig ik niet meer wakker van. Ik sla mij uit de slag en iedereen is me dankbaar dat ik de moeite neem om hun taal te spreken. Nu is het enkel nog een kwestie van oefenen en blijven oefenen.

Je kan je trouwens niet voorstellen hoe heerlijk het voelt om dankzij de 3 tips die ik toepaste eindelijk het lef te hebben ervoor te gaan.

Wil jij die 3 simpele tips kennen? En weten hoe ik van mijn angst af raakte?

Bekijk dan onderstaand filmpje.

Welke kleine stap zal jij vandaag zetten zodat je ook vandaag al kan genieten van een stukje succes? Laat het ons hieronder weten, in het commentarenveld.

Klik hier als je wil ontdekken, hoe wij jou kunnen helpen om je onderneming en je inkomen te doen groeien.

19 antwoorden
  1. Bart
    Bart zegt:

    Vandaag wil ik mijn moeder vertellen dat ik iemand in dienst wil nemen. Je kunt niet geloven hoeveel schrik ik hiervoor heb.

    Beantwoorden
    • de Graaf Robert
      de Graaf Robert zegt:

      De persoon die komt soliciteren is vermoedelijk zenuwachtiger dan jij. Praat met jezelf, vanwaar komt die angst , je word er niet mee geboren,probeer je te herinerren of er vroeger iets gebeurd is dat deze angst uitlokt en zeg tegen jezelf “of ik nu angst hen of niet het moet toch gebeuren”

      Vriendelijke groeten.

      Beantwoorden
  2. Geert
    Geert zegt:

    Ik zoek alle nummers bijeen van de klanten die ik nog moet bellen. :-) Morgen bel ik ze op. :-(

    Beantwoorden
  3. An-Sofie
    An-Sofie zegt:

    Ik wil dolgraag mijn ontslag geven. Maar ik durf niet. Ik schrijf vanavond eens op waarom.

    Beantwoorden
  4. Kris
    Kris zegt:

    Ik heb zo’n 10 tal blogartikelen liggen die ik zou willen publiceren. Maar ik durf echt niet. Ik ben bang dat het niet goed zal zijn. Help!!!

    Beantwoorden
  5. Henri
    Henri zegt:

    Angst is een oerinstict dat er zorg voor draagt dat we de straat niet oversteken bij een rood licht. Angst doortrekken naar situaties waar je die reflex niet nodig hebt, moet je doorgronden en afwijzen.

    Beantwoorden
    • Xavier Debaere
      Xavier Debaere zegt:

      Wij zijn geboren met twee angsten: de angst voor groot lawaai en de angst om te vallen.
      Richard Bandler, grondlegger van NLP (Neuro-Linguistisch Programmeren): “You are born with only two fears: fear of falling and fear of loud noise. All the rest is learned. And it’s a lot of work!”
      Al de rest is aangeleerd. De angst die is gecreëerd om niet te oversteken bij rood licht is best ok uiteraard. Maar hoeveel mensen durven niet te veranderen van werk door de innerlijke stem van angst die ze hebben meekregen van een leerkracht die voortdurend zei: “Jij zal nooit werk vinden”…

      Beantwoorden
  6. Kathleen Hooge
    Kathleen Hooge zegt:

    Ik wil altijd voor iedereen te goed doen, waardoor ik soms mijn eigen noden vergeet… Deze middag moet ik een confrontatie aangaan met iemand die me valselijk beschuldigd heeft en waarvoor ik eigenlijk al véél te veel geknield heb. Het staat allemaal mooi op papier, maar ik heb altijd die angst om mensen direct aan te spreken.
    Een conflict ga ik bijna altijd uit de weg…: schrijven gaat me veel makkelijker af en dan heb ik ook tijd om na te denken over wat ik op papier ga zetten. Deze middag moet het mondeling … aiaiai…angst om te falen, om over mijn woorden te struikelen, om te blokkeren en om mij ‘weer te laten doen’… Ik ben benieuwd. De eerste stap is er al : ik ga het gewoon doen …

    Beantwoorden
    • Jean Van der Biest
      Jean Van der Biest zegt:

      Beste Kathleen, als je bang bent voor anderen omdat je er voor ‘kruipt’ en je laat ‘domineren’ of omdat je er mentaal niet tegen opgewassen (denkt) te zijn, dan kan ik je absoluut aanraden het boekje van Jeffrey Wijnberg te lezen:
      “De Kunst van het Kwetsen” (over het bloedige strijdtoneel van intermenselijke relaties en hoe dat te overleven)
      succes ermee !

      Beantwoorden
        • Ben
          Ben zegt:

          Kathleen, mijn nieuwsgierigheid werd ook gewekt. En inderdaad, op bol.com is het blijkbaar niet meer verkrijgbaar. Ik vond er wel de ISBN-nrs. ISBN10 9055944262 ISBN13 9789055944262
          Groeten,
          Ben

          Beantwoorden
  7. Iris
    Iris zegt:

    Ik schrijf mij nu in voor een cursus waarmee ik in een volgende – grote :) – stap op zelfstandige basis kan gaan werken!

    Beantwoorden
  8. Pepijn
    Pepijn zegt:

    Complimenten voor je blog over angst en het filmpje: puur, duidelijk en zo eerlijk. Herkenbaar ook. Kwam voor mij op het juiste moment, synchroniciteit. Dank voor het delen. Groet, Pepijn

    Beantwoorden
  9. martien
    martien zegt:

    vandaag vraag ik hulp bij het opstellen van een voorwoord die ik dinsdag voor publiek moet brengen zodat ik me zekerder voel

    Beantwoorden
  10. Ingrid
    Ingrid zegt:

    Dank voor de tips! Ik mail vandaag naar een netwerk van professionele coaches om te vertellen over het boek dat ik wil uitgeven (maar dat nog in z’n kinderschoenen staat).

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *