3 Tips voor een stevig businessplan

businessplan-webinar-businesslab

 

Ik ben ervan overtuigd dat ondernemers elkaar inspireren en vooruithelpen. Door je te omringen met andere ondernemers, leer je hoe je sommige zaken moeten aanpakken. En soms tonen jouw collega’s je ook hoe het net niet moet.

Na tientallen Businesslab Kick-offs (Klik hier voor meer info over deze tweedaagse businesscoaching voor eenmanszaken en kleine ondernemingen) en honderden gesprekken met zelfstandigen en zaakvoerders van kleine ondernemingen hebben Xavier en ik 7 heel frequent voorkomende oorzaken gevonden waardoor de groei van jouw onderneming stagneert. 7 redenen waardoor ondernemingen blijven steken of niet doorgroeien.

In deze Ondernemerstip deel ik alvast de eerste reden: het gebrek aan een goed businessplan.

Een stevig businessplan: noodzakelijk voor elke ondernemer

Voor we het over hoe jij jouw businessplan moet opstellen, is het belangrijk om te weten wat een businessplan nu eigenlijk is.

Een businessplan is een document waarin de 9 aspecten van een onderneming volledig beschreven en uitgeschreven zijn.

Het is dus een document, het resultaat van intense evaluatie en reflectie over 9 essentiële domeinen binnen jouw onderneming:

  1. Strategische ontwikkeling
  2. Productonwikkeling
  3. Financiële ontwikkeling
  4. Organisatorische ontwikkeling
  5. Klantenontwikkeling
  6. Planning, evaluatie en bijsturing
  7. Systeemontwikkeling
  8. Leiderschaps- en persoonlijke ontwikkeling
  9. Mastermind-ontwikkeling

Voordelen van een goed businessplan

Een businessplan dwingt je als ondernemer om na te denken over de belangrijke aspecten van je onderneming, waaronder:

  • De markt en de branche waarin je actief zal zijn.
  • De doelgroep die je aanspreekt.
  • De risico’s en/of gevaren van de markt
  • De strategie van je onderneming
  • De te behalen doelstellingen en deadlines.
  • Het financiële plaatje
  • De administratieve organisatie

Zie het gerust als de GPS van jouw onderneming. Dankzij jouw businessplan check je of jouw onderneming loopt zoals jij dat gewild had.

En bovendien helpt een sterk businessplan je om jouw marketing te stroomlijnen én om meer klanten aan te trekken. Kort gezegd: een businessplan is gewoon onontbeerlijk voor elke ondernemer die succesvol wil zijn.

Jammer dus om vast te stellen dat zo veel eenmanszaken en kleine ondernemingen niet steunen op een degelijk businessplan…

Ik begrijp wel waarom je er (nog) geen hebt. Je startte je zaak vanuit frustratie: een drang naar vrijheid, een drang om het beter te doen dan iemand anders. Een keer je jouw ondernemersnummer op zak had, wou je snel snel snel aan het werk.

Alle aandacht ging naar het DOEN, naar actie.

Pas een hele tijd later beseffen de meeste zelfstandigen dat er heel wat meer komt kijken bij ondernemerschap dan alleen het uivoerend werk. Zit jij ook in dat straatje?

De 3 tips voor een degelijk businessplan

Ik hoop dat ik duidelijk gemaakt hebt hoe belangrijk een businessplan is om jouw onderneming naar een volgend level te tillen.

Hier geef ik je 3 tips mee voor een degelijk businessplan.

  1. Start vanaf een bestaande template.

    Op die manier hoef jij het warm water niet meer uit te vinden. Een template, passepartout of een sjabloon is een document dat voor jou al is voorgekauwd. Het is een document dat jou de juiste structuur aangeeft en jou de juiste vragen stelt zodat je niets vergeet.

  2. Neem je tijd.

    Een businessplan komt niet tot stand in één dag of één week. Veel belangrijker is dat je er geregeld mee bezig bent. Een businessplan opstellen is dan ook iets dat daadwerkelijk moet groeien. Ik denk bijvoorbeeld aan het formuleren van jouw missie en jouw visie. Je zou de eerste niet zijn die er maanden over doet om dit te formuleren.

  3. Laat je ondersteunen bij het opstellen van jouw businessplan.

    Zelf kunnen we heel veel, maar één of meerdere personen om je heen hebben die je af en toe heel gerichte vragen stelt, dat brengt je in een razend tempo vooruit.

 

Ik duim voor jouw succes!

An

PS: Ben je het beu om hard te werken, niet genoeg geld te verdienen en te moe te zijn om van het leven te genieten? Schrijf je dan zeker in voor onze gratis tweedaagse coaching Businesslab Kick-off! Info & tickets: www.businesslab.be/kick-off

3 antwoorden
  1. Fien
    Fien zegt:

    Al ingeschreven voor het webinar :-) kijk ernaar uit

    Beantwoorden
  2. Pascal
    Pascal zegt:

    Dit doet mij inzien dat er nog hééél wat werk aan de winkel is bij mij. En geeft tegelijk courage om er voor te blijven gaan!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *