9 tips om te leren van succesvolle ondernemers

succesvolle-ondernemers-business-lab-web

 

succesvolle-ondernemers-business-lab-web

Wie bij de hond slaapt, krijgt z’n vlooien. Dat wordt in de volksmond wel eens gezegd. Het Vlaams woordenboek legt uit: “Je neemt de (slechte) gewoontes over van diegene waarbij je slaapt.”

En dat gezegde klopt. Zeker voor ondernemers. Bedenk dus goed naar wie je luistert. Je zou wel eens kunnen worden zoals zij
!

9 Tips om te leren van succesvolle ondernemers

Wanneer je advies nodig hebt, ga dan op zoek naar iemand die bereikt heeft wat jij wil bereiken. Ga bij iemand aankloppen die net een stapje verder staat dan jij.
Wil jij een marathon lopen? Vraag dan advies aan iemand die al een marathon liep. Logisch toch?

Maar hoe pak je dat aan? Ik geef je 9 tips om te leren van succesvolle ondernemers:

1. Zoek uit van wie jij nog iets te leren hebt.

Zoek succesvolle personen uit en onderzoek wat jij precies nog van hen te leren hebt.
Hoe beter jij kan omschrijven wat je precies wil leren, hoe makkelijker het wordt om het antwoord te ontvangen.

Laat je inspireren door tal van succesvolle ondernemers op de de Businesslab Discovery Days, het tweedaags business, marketing en netwerkevent speciaal afgestemd om de zaakvoerder van een kleine bvba. Bovendien krijg je van An en mezelf talloze tips en tricks mee om direct toe te passen in jouw business. Info & tickets op www.ddays.be

2. Durf te contacteren.

Succesvolle mensen bijten niet (en minder succesvolle mensen trouwens ook niet ;-) ).  Durf  je telefoon te pakken, een mail te sturen of hem/haar gewoon aan te spreken. Ik durf erop te wedden dat je verrast zal zijn over het resultaat.

3. Vraag twintig minuten.

Vraag jouw inspiratiebron om 20 minuten van zijn/haar tijd. Twintig minuten is niet zo veel, maar is voor de meeste mensen perfect haalbaar. Zelfs met een drukke kalender

4. Wees flexibel in tijd en plaats.

Wees niet te kritisch over de tijd en locatie als je met een succesvolle persoon afspreekt. Al is het aan de andere kant van het land, ’s morgens om 6.00 op de parking van het station, hou de waarde van het gesprek in het achterhoofd. Deze twintig minuten leveren jou beslist heel wat op.

5. Maak zelf tijd.

Heb je 20 minuten gepland met jouw rolmodel? Super!
Wees je er wel van bewust dat het gesprek misschien langer duurt dan twintig minuten. Hou jouw eigen agenda dus vrij een poos na het gesprek. Misschien duurt het gesprek langer dan voorzien, heeft jouw gesprekspartner tijd voor vragen of wil hij een volgende afspraak vastleggen. Dan wil jij absoluut de persoon niet zijn die zegt: “Sorry, nu moet ik er echt vandoor.”

6. Vraag uit en zwijg.

Stel goede vragen en luister goed. Ga verder in de stijl van: “Ja, en …?”
Je wil alles weten. Vraag dus uit en zwijg zelf.

7. Noteer in een schrift.

Noteer alles wat er gezegd wordt, of nog beter.

Neem het gesprek op en pen daarna alles neer. Op die manier kan je je helemaal focussen.

8. Sorteer thuis.

Je hebt met een expert te doen. Een ervaringsdeskundige. Iemand die zijn tijd vrijmaakt om jou zijn inzichten mee te delen. Vermijd dus ten stelligste de opmerking: “Ja, maar…”. Ook al ben je het misschien niet eens met wat hij/zij jou vertelt, zwijgen en schrijven is de boodschap.
Thuis orden je de informatie en schrap je volgens jouw waarden, normen en noden.

9. Wees dankbaar.

Succesvolle mensen delen het liefst van al hun kennis met anderen en willen daar vaak geen materiële of geldelijke tegenprestatie voor in de plaats. Een oprechte blijk van dankbaarheid is het minste wat je dan kan doen.

Ik ben benieuwd

Welke tips pas jij toe? Hoe leer jij van succesvolle ondernemers?

Vertel het mij hieronder in een reactie in het commentarenveld.
Laat je inspireren door de commentaren van de anderen. Ze brengen jou zeker op ideeën. Dat is ook de kracht van het Businesslabnetwerk: De Businesslab Tribe.

Ik duim voor jouw succes!

Xavier.

PS: Deel dit artikel met collega-ondernemers. Deel het op social media met de knoppen hieronder en vergeet je niet te registreren voor het tweedaags business, marketing en netwerkevent speciaal afgestemd om de zaakvoerder van een kleine bvba.  Zo zijn we straks met z’n allen succesvol.

 

6 antwoorden
 1. Isidoor
  Isidoor zegt:

  Inderdaad. Het volgt mij iedere keer opnieuw op hoe bereidwillig succesvolle mensen zijn om je te helpen. Dank om dit delen.

  Beantwoorden
 2. Tania
  Tania zegt:

  het lijkt aantrekkelijk. maar toch scary. de tips hierboven geven mij de moed om een afspraak te vast te leggen. dank je An.

  Beantwoorden
 3. Olivier
  Olivier zegt:

  Om te leren en te groeien zoek je inderdaad best mensen die verder staan dan jezelf.

  Beantwoorden
 4. dorine salomon
  dorine salomon zegt:

  Ik heb reeds al veel geleerd en meegenomen in mijn zakenreis van mensen die succesvol zijn. Soms is het niet altijd haalbaar, want meestal gingen bepaalde dingen samen in duo van succesvol en veel centen. Wat voor een kleine KMO niet altijd haalbaar is.

  Beantwoorden
  • An Verstraete
   An Verstraete zegt:

   Dorine, Fijn dat je al veel leerde van succesvolle mensen. Blijven doen en houden zo. Focus je ook daarop.
   Weet ook dat “veel centen” het gevolg zijn van “succesvol” zijn. Het werkt enorm beperkend te geloven dat het andersom is.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *