Businesslab-steunt-Awel


In deze Ondernemerstip neem ik je mee naar de Mastermind-sessie van donderdag 18 januari. Op deze maandelijkse brainstormsessie hadden Xavier en ik een speciaal iemand te gast: Sibille Declercq, coördinator van de vzw Awel. Zij kwam langs om een cheque van maar liefst €2300 in ontvangst te nemen.

Die cheque gaven we niet zomaar… Stap je even mee in ons verhaal?

Alles begint met geven

Je hebt het ongetwijfeld al eens zien passeren, ons motto :-)

Verdubbel je winst en verdubbel je vrije tijd, binnen het jaar.

Onder dat motto begeleiden Xavier en ik eenmanszaken en zaakvoerders van kleine ondernemingen op weg naar succes. Onze ondernemers nemen we mee in een parcours van verandering, inspiratie en leermomenten. Voor de meeste ondernemers begint hun succesverhaal op de Businesslab Kick-off, waar we ondernemers aanzetten om met volle goesting een succes te maken van hun onderneming.

We zijn erg dankbaar voor wat Businesslab vandaag al heeft bereikt. Onze eigen winst en onze eigen vrije tijd verdubbelen ook elk jaar. Sinds onze start, intussen bijna vier jaar geleden, mogen we wel zeggen dat Businesslab is uitgegroeid tot een toonaangevende speler.

En dat komt door één sleutelwoord: geven.

Alles begint met geven.

Vrijgevigheid is een van de waarden waarop Businesslab gebaseerd is. Je vindt ze zelfs terug op onze website. We geloven dat alles in het leven begint met geven.
Je geeft eerst iets aan de ander. En wat je geeft, komt op de een of andere manier naar jou terug.

Net daarom wilden we het succes van onze onderneming delen met de buitenwereld. Hoe fijn is het niet om jouw successen te delen :-) En zeker ook om de maatschappij iets terug te geven.

Als ouders zijn we naïef

Op de vorige Businesslab Kick-off verwoordde een deelnemer het zo mooi: “Als ondernemer mag je niet vergeten dat geven loont.”
En dat klopt helemaal! Vandaar het initiatief, om een actie op poten te zetten voor het goede doel.

Onmiddellijk dachten we aan de vzw Awel, de vroegere Kinder- en jongerentelefoon. Kinderen liggen ons immers nauw aan het hart liggen. Want naast businesspartners vormen Xavier en ik ook samen een nieuw samengesteld gezin met 6 kinderen.

Ik weet nog goed toen ik één van de campagnefilmpjes van Awel (www.ikgeeftijd.be) hoorde. Ex-K3 Kristel Verbeke vertelde in het filmpje het volgende:

Ik geloof dat elk kind recht heeft op een professioneel luisterend oor. En als ouder zijn we vaak naïef en denken we dat onze kinderen ons alles komen vertellen. Dat is niet zo.

Ook ik als mama van 3 + 3 kinderen ervaar dit elke dag. Ik zou dolgraag willen geloven dat mijn kinderen me alles komen vertellen. Maar ik weet wel beter.

En dan ben ik blij dat er organisaties als Awel bestaan. Het zijn mensen die luisteren naar kleine, maar ook naar grote uitdagingen van kinderen en jongeren.

Awel, dat lucht op!

Hoeveel deugd doet het niet, om eens gewoon te vertellen wat er op je lever ligt? Aan iemand die geen oordeel velt, maar die er gewoon is voor jou? Aan iemand die gewoon luistert? Awel, dat lucht op!

En “gewoon eens vertellen”, dat willen erg veel kinderen…

Wist je dat Awel vorig jaar via hun oproepnummer 102 zo’n 33.253 oproepen kreeg? Ik schrok me een bult toen ik dit overweldigende aantal las… Hier is duidelijk nood aan.
En ik schrok opnieuw, toen ik las dat de vzw op dit moment slechts 1 op de 8 oproepen kan beantwoorden.

Door de gedrevenheid van de vzw én onze persoonlijke achtergrond, kozen Xavier en ik voor Awel. Kinderen en jongeren ondersteunen door onbevooroordeeld te luisteren naar hun kleine en grote uitdagingen. Dat is toch het minste wat we kunnen doen.

We doen verder in 2018

Onze actie? Die ging als volgt:

 • Elke maand sturen we de maandelijkse Gazet van Businesslab uit. Behalve in december. De productiekost ging volledig naar het goede doel.
 • Ook geen kerstkaarten dit jaar. Onze (nieuwjaars)wensen kunen we ook gewoon vertellen. Het geld dat we als onderneming zouden gebruiken om kerstkaarten op te stellen en te verzenden, ging ook naar Awel.

Zo kwamen we aan een bedrag van € 2300. Zo zie je maar: soms hoef je geen grote veranderingen teweeg te brengen in jouw onderneming, om een grote verandering in de maatschappij teweeg te brengen!

Met dit bedrag geven we Awel een duwtje in de rug: ze kunnen 5 vrijwilligers opleiden en hen voorzien van alle materiaal om onbevooroordeeld te luisteren naar kinderen en jongeren.

Maar ze kunnen nog hulp gebruiken…

Dus gaat Businesslab in 2018 op hetzelfde elan verder en zamelen we opnieuw geld in. Op elke trainingsdag zullen we notitieschriften verkopen. De bijdrage die onze ondernemers betalen voor deze schriften schenken we integraal naar Awel.

Awel, dat maakt me blij. Al zeg ik het zelf ;-)

Ik ben benieuwd

Welke bijdrage geef jij terug aan de wereld?

Vertel het mij hieronder in een reactie in het commentarenveld en laat je ook inspireren door de commentaren van anderen. Ze brengen jou zeker op ideeën.

Het enige wat je moet doen, is hieronder een reactie plaatsen met jouw naam en voornaam. Je e-mailadres wordt niet zichtbaar.

Ik duim voor jouw succes!

An

 

 

6 antwoorden
 1. Sil Van Riet
  Sil Van Riet zegt:

  Dag iedereen,

  Elke mastermind kom je naar huis met een emmer vol inspiratie, zowel van je eigen als van de andere ondernemers. Maar ook de 30 minuten van An en Xavier. Mijn inspiratie van de maand op mastermind was (deadline BBQ folder! ) resultaat op het einde van de avond. Het gaat een boek worden ipv een foldertje . En het deeltje ‘geven’ zal er ook bij horen. Als het boek af is gaat er ook een klein stukje naar een goed doel! Want geven is belangrijk en het geeft jezelf een heel fijn gevoel!

  Beantwoorden
 2. Els VIjverman
  Els VIjverman zegt:

  Wij hebben in december een event georganiseerd ism 3 ondernemers tvv zimbakids vzw: zij steunen kinderen in zimbabwe om naar school te kunnen gaan en met onze opbrengst kunnen we 10 kinderen daar betere kansen geven. Awel, ik word daar ook content van :-). We zijn van plan een kunstwerk uit ZImbabwe in onze relaxatieruimte te plaatsen voor klanten die geinteresseerd zijn. De eventuele verkoop gaat integraal naar VZW zimbakids. Dat is een win win voor iedereen. Iets doen voor kinderen is ongelooflijk krachtig, zeker als je zelf moeder (of vader bent) maar los daarvan, kinderen zijn onze toekomst. Schoon An en Xavier! Chapeau, en die kerstkaart hebben we niet gemist, een persoonlijk kus, schouderklopje of interessant artikel doet zelfs meer :-)

  Beantwoorden
 3. Katleen
  Katleen zegt:

  Ik ben van plan om iets te doen of een actie te doneren ten voordele van Think Pink en ik wil ook meedoen aan de warmste week. Dit door een deel van de opbrengst van de massages aan deze goede doelen te schenken.

  Beantwoorden
 4. Filiep Himpe
  Filiep Himpe zegt:

  Toen het met de snel opeenvolgende veranderingen in de retail niet eenvoudig was om alles rond te krijgen (20013-15) dacht ik ook dat ik niks meer mocht weggeven, niet het beste inzicht zo vind ik nu. Wat heb ik bijgestuurd bv afgelopen maand januari. Mijn goeie klanten die niet verlegen waren om in de solden langs te komen al hebben ze reeds gekocht gaf ik steeds een extraatje aan de kassa als bedanking en ik zeg dat dan ook. Met de glimlach halen ze hun kaart boven om te betalen en dikwijls kopen ze nog iets last minute en dit is dan voor een groter bedrag dan mijn extra beloning voor hun trouw. Ook dank ik Businesslab dat ik Awel heb leren kennen, Het maak me soms kwaad dat er zoveel kinderen geen kansen krijgen zoals deze van jou en onze kinderen. Hoe wil je dat ze sterk en gezond opgroeien tot volwassenen. Ook zij dromen van een betere toekomst misschien als ondernemer als dat nog niet lukt door het ontbreken van de elementaire gezondheidszorg en hygiëne. Ik ben daarom terug gestart met een kleine maandelijks gift aan AZG.

  Beantwoorden
 5. Mieke
  Mieke zegt:

  Wij hebben zonet een actie gelanceerd ten voordele van SCAD Tirunelveli, India. Onze dochter gaat daar nu 5 weken op stage en wij zamelen overschotjes van Indische Roepies in en wie dat niet heeft, kan een gift doen in onze ‘verzamelbokalen’ in onze kantoren of via een speciaal rekeningnummer hiervoor. Voor elke boeking gemaakt tussen 15/01 en 17/02 gaat de 10€ dossierbeheer integraal naar SCAD. Tijdens ons reisevent zondag laatst hebben we ook onze bokaal geplaatst en mochten we ook al heel wat giften ontvangen. Momenteel staat de teller op 923,60€ alsook 190 roepies, en we zijn nog maar begonnen hé :-). En er kan natuurlijk nog heel veel bij.
  Wie interesse heeft, kan alles volgens via
  https://www.facebook.com/notes/hoppetravel-veurne/het-project-van-sophie/933673210130204/

  Sophie zelf heeft al kilo’s gips en materiaal mee van hieruit. Alle giften gaan dan met ons mee naar India en wij gaan die zelf gaan overhandigen op het einde van haar stage.

  Beantwoorden
 6. Chloé
  Chloé zegt:

  Ik heb net een afspraak gemaakt om nu vrijdag voor de 1ste keer bloed te doneren. Spannend!
  Een transfusie heeft een paar maanden geleden het leven van mijn schoonzusje gered, en ik wil zo graag iets terug doen. Al moet ik er wel mijn schrik voor naalden voor verbijten… ;-)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *