Meetbare marketing: iedere euro telt.

meetbare-marketing-businesslab

meetbare marketing

Marketing, marketing, marketing… Het is een begrip waar je niet rond kan. Zeker niet als zaakvoerder van een kleine onderneming.

Toch verbaast het me steeds weer opnieuw dat ondernemers het enkel hebben over “marketing”. Niet over “meetbare marketing”.

Ze zijn er zich niet van bewust dat ze in een grote valkuil trappen.

Ze zijn zich niet bewust van het feit dat ze beter investeren in meetbare marketing.

Het belang van meetbare marketing

Jij hebt een eenmanszaak. Of je bent zaakvoerder van een kleine onderneming, net zoals An & ik. Je bent geen multinational. Je hebt geen oneindige budgetten om tegen marketing (gelijk welke vorm dan ook) aan te gooien.

Wat voor jou telt? De klanten, het geld dat het oplevert. Je wil weten wat iedere euro die je spendeert, je precies opbrengt. Het resultaat is voor jou van belang.

Als je adverteert, dan wil je weten wat die advertentie jou heeft opgebracht. Anders ben je niet bezig met marketing – je bent bezig met geld verliezen.

De cijfers achter de opportuniteit

An en ik zien soms een advertentie van een lokale handelaar in de regionale weekkrant verschijnen. Maar wat voor een advertentie… Het scenario kunnen we ons levendig inbeelden.

Een vertegenwoordiger van een reclameblad komt bij jou langskomt en zegt: “Jan, we hebben een speciale actie. Als je nu drie weken adverteert, dan krijg je de vierde gratis.” Je gaat erop in omdat het een jou een opportuniteit lijkt.

Maar als je niet weet wat de 500 euro, 1000 euro of 2000 euro die je investeert in die reclame jou opbrengt? Dan is dat verloren geld!

Ga even voor jezelf na. Misschien ben je al jaren bezig met een vorm van communicatie of advertentie die jou totaal niets opbrengt. Wat zijn de cijfers achter jouw advertentie?

Zet maar een groot reclamebord op het voetbalveld!

Als een hele grote klant dat vraagt, dan is het niet evident om dat te weigeren. Je wil hem een plezier doen. Maar wees je ervan bewust dat dat het enige zal zijn, dat dat reclamebord doet. Jouw klant een plezier doen.

Jouw naam aan de zijkant van het lokale voetbalveld, dat is verloren geld. Zeker als het gewoon jouw naam is met jouw telefoonnummer eronder. Zorg beter voor meetbare marketing.

Meetbare marketing: zo pak je het aan

Nu concreet. Er zijn heel wat mogelijkheden om jouw marketing meetbaar te maken.

Stuur de mensen naar een specifieke webpagina. Niet naar jouw homepage.

Stuur ze naar een pagina specifiek voor hen, binnen jouw website. Dan weet je dat alle mensen via die link naar jouw website zijn gegaan:

 • Er zijn 30 mensen op die pagina gegaan.
 • Daarvan hebben er 10 iets gekocht of informatie aangevraagd.

Zo maak je jouw marketing meetbaar.

Op het visitekaartje van Businesslab staat een specifieke pagina op onze website. We weten van iedereen die op deze pagina terechtkomt, dat ze via ons visitekaartje gekomen zijn. Dat kan je meten.

Waarom adverteer je niet met een kortingsbon of een extra cadeau in de advertentie in de krant?

Dan weet je:

 • Ik heb 1000 euro geïnvesteerd in mijn advertentie.
 • 15 mensen kwamen naar de winkel met de cadeaubon. Ze hebben gemiddeld voor 200 euro gekocht.
 • Dat maakt voor mij 3000 euro omzet. Ik draai gemiddeld 50% marge.
 • Dus heb ik in totaal 1500 euro winst.

Een advertentie van 1000 euro die je 1500 euro oplevert? Super, goed bezig! Dat is meetbare marketing.

Als zaakvoerder van een kleine onderneming is dit de enige marketing die rendeert. Het is de enige marketing die je wil gebruiken.

Zorg ervoor dat jouw marketing meetbaar wordt.

 

Heb je een fulltime éénmanszaak of ben je zaakvoerder van een kleine bvba en wil je écht vooruit?

Vraag een GRATIS telefonische coachingsessie aan met één van onze Businesscoaches.

Je krijgt gegarandeerd 3 persoonlijke tips die specifiek op jouw zaak van toepassing zijn.

6 antwoorden
 1. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Oeps, inderdaad. Ik sta daar niet bij stil. Ik doe meestal maar wat omdat mijn concurrenten het ook doen.

  Beantwoorden
  • Xavier Debaere
   Xavier Debaere zegt:

   Dank je voor je reactie Jeroen.
   En de kans is groot dat jouw concurrent zijn marketing ook niet meetbaar is…

   Beantwoorden
 2. Nathalie
  Nathalie zegt:

  Niet altijd gemakkelijk toch om je marketing meetbaar te maken. Maar inderdaad, misschien gewoon beter niets doen, dan gewoonweg maar geld uit te geven. Dank je voor de tip!

  Beantwoorden
 3. patrick tonneau
  patrick tonneau zegt:

  Het is goed te marketing meetbaar te maken, maar weet ook dat bepaalde mensen de reclame zien, toch niet langskomen, maar je wel in het achterhoofd houden voor een later tijdstip. Moraal van het verhaal. Niet éénmaal reclame maken, maar regelmatig, en op de juiste plaats. En als dat dan nog eens meetbaar is …. the sky is the limit !

  Beantwoorden
 4. Katja
  Katja zegt:

  Bedankt voor de Oh zo simpele maar Gouden tip! Online wordt onze website op heel wat platforms vermeld, maar ik geef altijd het zelfde webadres van mijn homepagina door… Als ik zou doorsturen naar een specifieke pagina, kan ik 1/ meten en 2/beter inspelen op nood van de “klant” die zo op onze website terecht komt.
  THX a million ;-) voor dit inzicht.

  Beantwoorden
 5. Wisken Beeckman
  Wisken Beeckman zegt:

  Het is inderdaad nodig om je marketing meetbaar te maken. Ook is het waar dat je als ondernemer je moet laten omringen met de juiste mensen. Dit zijn nog maar een paar van de waarheden die jullie ons opnieuw en opnieuw meegeven. En zie repetitie is de beste tool: op 3 juli start er een jobstudent marketing voor 2 maanden in mijn bedrijf. Zijn taak: maak mij een volledig marketingplan op, een marketingstrategie voor lange termijn. Ook mag hij deze in uitvoering brengen. Ik maak mijn marketing meetbaar. De koe bij de horens vatten hé. Ook al een mooie test voor ‘Aanwerven of niet?’ :-).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *