Ondernemen: aangeboren of aangeleerd?

Het is een vraag die veel zaakvoerders van kleine ondernemingen zich stellen: kunnen we allemaal ondernemer worden of moeten we de juiste ondernemers-genen in ons hebben? Het antwoord hierop is glashelder: iedereen die ondernemer WIL worden, KAN het ook.

 

Een ondernemer is iemand die een visie en missie heeft om meerwaarde te creëren voor een product, of een volledig nieuw product wil ontwikkelen. Dit in combinatie met de bereidheid om risico’s te durven nemen.

Durven risico’s nemen en durven investeren maakt je dan misschien wel een ondernemer, maar niet per se een succesvolle. Hieronder geef ik enkele zaken die iedereen met de juiste ingesteldheid kan doen of aanleren om een succesvolle ondernemer te worden.

 

1. Stel jezelf een paar belangrijke vragen:

 • Doel
  Stel jezelf de vraag wat je wil bereiken met ondernemen. Wat is jouw drijfveer op zowel zakelijk als persoonlijk vlak?
 • Doelgroep
  Voor wie doe je het? Het is heel belangrijk om duidelijk te bepalen voor welke mensen je het doet.
 • Tijd
  Maak een afspraak met jezelf hoeveel tijd je wil spenderen voor je bedrijf. Als ondernemer heb je het heel druk, een goede planning is dus van levensbelang.

2. Competenties

 • Leiderschapsvaardigheden
  Je moet capabel zijn om een breed scala van medewerkers te sturen en ermee om te kunnen gaan. Een succesvolle ondernemer moet zijn werknemers motiveren en inspireren om in een minimum van tijd het maximale aan productiviteit te behalen.
 • Plannen en organiseren
  Vertaal jouw organisatiedoelstellingen in een concreet takenpakket. Werk met deadlines en zorg ervoor dat het haalbaar is.
 • Doorzettingsvermogen
  Blijf doorgaan. Ook als je het even niet meer ziet zitten. Een succesvolle ondernemer slaagt erin om buiten zijn comfortzone te treden en blijven door te gaan.

3. Eigenschappen

 • Zie jezelf graag
  Hoe kan je anderen graag zien als je jezelf niet graag ziet? Concentreer je op de zaken die je GOED vindt aan jezelf.
 • Leergierig
  Wees hongerig naar nieuwe kennis en ervaringen.
 • Zelfvertrouwen
  Zonder zelfvertrouwen wordt groei en zelfontplooiing belemmerd. Vertrouw in je eigen kennis en vaardigheden. Hierdoor zal je ook nieuwe stappen en risico’s durven nemen.
 • Enthousiasme
  Heb plezier in datgene dat je doet. Hierdoor heb je meer energie en dit zorgt voor een positieve flow in jouw zakelijk én persoonlijk leven.

 

Ondernemen is een vaardigheid. Elke zaakvoerder van een kleine onderneming met een leervermogen en de bereidheid om te DURVEN kan ondernemer worden.

 

Dit is slechts een fractie van de eigenschappen en competenties die een succesvolle ondernemer moet hebben. Wil je meer competenties ontdekken en leren op welke manier je deze kan leren en gebruiken in jouw bedrijf?
Dan zijn de Businesslab Discovery Days iets voor jou! Dit is een tweedaags businesscoaching-event met als missie om van zelfstandige succesvolle ondernemers te maken.

Klik hier om jouw ticket voor de Businesslab Discovery Days te bestellen.

PS: Laat hieronder weten wat volgens jou een noodzakelijke eigenschap of competentie van een ondernemer is.

👍 Ik duim voor jouw succes! 👍

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *