Voor- of nadenken?

Efficiente planning blog Business Lab


Voor of nadenken blog Businesslab

Vorige week gaf ik in Kruibeke een lezing over bedrijfswaarden aan de “Klasseslagers”.
Veertig enthousiastelingen met goesting. Een echte toffe groep. Dank trouwens voor jullie vertrouwen.
En aangezien de rit Kruibeke-Ieper toch een goed uurtje duurde, zat ik wat laat in bed.

Bovendien zat de jetlag van onze trip naar Florida nog een beetje in mijn benen, dus wist ik maar al te goed dat ik goed zorg moest dragen voor mijn lichaam.
Het ritme, de regelmaat en het aantal uren slaap heb ik echt wel nodig.

Slaap is onontbeerlijk voor de succesvolle ondernemer.

Wie inboet op slaap, boet in op focus.
En wie inboet op focus, verliest koers.

Dat mag toch niet de bedoeling zijn.
Gelukkig helpt een efficiënte en goed georganiseerde planning me dan vooruit.
Zo kon ik vooraf wat ruimte en tijd vrij maken om wat extra te rusten.

Een stevige planning doet gewoon wonderen.

“If you fail to plan, you plan to fail.”

zei wijlen Jim Rohn, mijn eerste mentor. En dat geloof ik best.

Neen, …  ik ondervond het zelf.

Jarenlang heb ik mezelf voortgeduwd.
Van het ene brandje naar het andere brandje, van de ene crisis naar de andere crisis. Zonder plan.
Alsof ik in een vicieuze cirkel terecht gekomen was.

Tot ik alles veranderde.

Ik was het gewoon spuugzat. Zo kon het niet meer. In een opwelling van woede en frustratie smeet ik alles waar ik mee bezig was op de grond met de woorden: “Zo is het genoeg! Zo kan het niet mee!”
Waarop ik moedeloos de kamer verliet, naar buiten liep om een frisse neus te halen en wat af te koelen.
Ik ben die dag niet meer naar kantoor geweest. Mijn emoties waren te fel opgelopen. Ik moest gewoon kalmeren en nadenken.

Of was het nu voor-denken?

Vanaf die dag ben ik mezelf gaan trainen in het maken, en het volgen, van een degelijke efficiënte planning.
Het was niet altijd gemakkelijk in het begin. Ik garandeer het je.
Maar iedere dag opnieuw voelde ik beetje bij beetje de energie en de voldoening terugkomen.

 1. Ik werkte veel efficiënter.
 2. Ik stelde niet meer langer uit.
 3. Ik behaalde veel sneller mijn doelen.
 4. Ik sliep veel beter.
 5. Ik kreeg weer ruimte voor mijn gezin en mijn vrienden.

Kortom, efficiënte planning heeft alleen maar voordelen.
En omdat mensen me vandaag vragen: “An, hoe doe jij dat nu toch?” ben ik ondertussen volop bezig met de ontwikkeling van de 90 dagen accelerator.
Straks komt de tweede editie uit. Het is een heel bijzondere agenda die je helpt bij het efficiënt plannen van je taken, het opstellen van je prioriteitenlijst, het bijhouden van je to do’s.

 • Wil jij meer weten hierover? Wil jij ook groeien naar orde en planning?
 • Wil je aansluiten bij een groep enthousiaste ondernemers met goesting?
 • Wil je op de meest leuke manier orde scheppen en groei creëren in je business en je leven?

Meld je dan vandaag nog aan voor het Businesslab.

Aarzel niet langer meer. Anders ben je te laat.

Laat in ieder geval ook hier je bedenkingen achter in een reactie. Het is altijd fijn om van elkaar te leren. Het maakt niet alleen mij maar ook vele andere mensen gelukkig.

Ik duim voor jouw succes!

An

P.S. Deel dit artikel op jouw social media door op één van de social media knoppen te klikken of stuur het per mail door naar je vrienden en collega’s. Ze zullen je dankbaar zijn.

8 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Ik geraak er maar niet toe een stevige planning op te stellen. Het werk groeit boven mijn oren.

  Beantwoorden
 2. Daniel
  Daniel zegt:

  Ik vermoed dat iedereen wel met deze frustratie kampt of ooit gekampt heeft. Ikzelf herken me enorm in de woede uitbarsting van An. Ik denk dat ik er verschillende gehad heb voor er echt iets veranderde. Wordt iemand ooit geboren met planningsvaardigheden?

  Beantwoorden
 3. Annemie Moons
  Annemie Moons zegt:

  Mijn bedrijf is echt nog in opstartfase. Heb enkel nog maar de naam. Ik behoor voorlopig dus niet tot jullie doelgroep.

  Beantwoorden
  • Xavier Debaere
   Xavier Debaere zegt:

   Blijf ons volgen Annemie. Met de tips die je op de site vindt zal je heel snel bij de doelgroep behoren :-)

   Beantwoorden
 4. Carla
  Carla zegt:

  Mijn ervaring:
  Als je geen planning maakt, heb je geen houvast en je hoofd loopt vol met alles wat je moet onthouden. Komt er dan onverwachts iets bij, dan weet je niet of je het nog wel aankan of niet. Een goed begin is een todo-lijstje: je hoeft niet alles te onthouden, je vergeet niets en het maakt je hoofd leeg. Plannen is de volgende stap. Ik laat wel ruimte voor flexibiliteit. Ik plan ook mijn vrije dagen. Hoe meer je plant, hoe efficiënter je wordt, je gaat rechter op je doel af waardoor er nog tijd vrijkomt.

  Beantwoorden
 5. Johan
  Johan zegt:

  Goh op papier lijkt het allemaal eenvoudig. Lijstjes maken -al dan niet haalbaar- en die punt voor punt afwerken. Maar wat gebeurt er bij een tegenslag? Een project waar je een uur voor uit getrokken hebt duurt ineens 3 of 4 uur? Heel de planning loopt in de war en je kan weer van voor af aan opbouwen.

  Plannen heeft wel degelijk zijn nut maar er moet ook steeds ruimte zijn om ‘onverwachte’ problemen op te vangen en daar loopt het bij de meeste mensen mis. Een niet al te strikte planning kan daartoe helpen, en toch zorgen dat alles af is en je met een gerust hart even van de verdiende rust kan genieten.

  Beantwoorden
 6. Mireille
  Mireille zegt:

  Ik pendel maandelijks tussen Europa en Noord-America (5 a 6 uur verschil) en bovenop nog maandelijks binnen Noord-Amerika (soms tot 3 uur verschil erbovenop). Onregelmatige uren worden een gewoonte en de jetlag ken ik weinig of niet. Ik kan op ieder uur van de dag en nacht slapen en ook eten. En ik heb minder slaap nodig dan gemiddeld om te functioneren.

  Voor de planning is dat reizen wel een ramp. Vertragingen, uitgestelde vluchten, dringende verplaatsingen, gebrekkige telecom brengen die planning helemaal in de war. En ja, dat brengt dikwijls angst en frustratie met zich mee. Tot ik probeerde creatief te zijn.

  Ik werk nu met hard en soft deadlines. Mooi aangegeven in verschillende kleuren. Soms krijgen de soft deadlines et ook een hard deadline bij. Plus, ik heb één dag per twee weken waar ik probeer om geen enkele planning voor te maken behalve …. voltooiing van de niet-afgewerkte planning. Klinkt gek maar laat mij toe om de planning relatief onder controle te houden en om te vermijden dat de backlog een te grote berg wordt.

  Mijn oplossing hiertoe

  Beantwoorden
 7. kurt
  kurt zegt:

  plannen is alles, een geeft je richting, zelfs voor zaken die pas binnen enkele jaren kunnen gebeuren.
  wat je vandaag doet, geeft je richting voor morgen, en overmorgen en zelfs volgende maand en nog verder in stilte zelfs in het achterhoofd voor volgend jaar….

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *