13 tips om controle te krijgen over je tijd en je leven

13 tips

 

Lindsy en Sam, onze twee medewerkers, lopen nu ongeveer een 6 tal weken met ons mee. Daarvoor was een goede planning en duidelijke structuur voor nodig. Zonder degelijke planning verloopt alles anders op een chaotische manier.

Deze week echter kregen Sam en Lindsy, de opdracht om even over zichzelf te reflecteren. Uit onze ervaring leren we dat dit een onontbeerlijke schakel is in elk groeiproces.

Zelfreflectie

Het was best wel confronterend, zo bleek. Maar uiterst boeiend en verrijkend.
Want reflecteren is een manier van leren.

Het is jezelf de spiegel voorhouden

Bij reflecteren onderzoek je je eigen manier van handelen. Je onderzoekt ook hoe je reageert op een bepaalde situatie en hoe dat voelt.

Dat laatste, je gevoel, is een thema waarbij je best uitgebreid stil staat. Vaak reageren we volledig gevoelsmatig vanuit een eerste impuls op een situatie. 
En dat betekent dat je niet eerst nadenkt voor je iets doet. 

Je handelt op basis van je eigen, soms impulsieve emoties. Ook kan het zijn dat je werkt vanuit bewuste of onbewuste overtuigingen zonder dat je dit zelf in de gaten hebt.

Als zaakvoerder bijvoorbeeld ga je er misschien vanuit dat één van je medewerkers iets niet kan of wil, en zonder er echt over na te denken neem je die taken zelf weer over. Waardoor jij in tijdsnood raakt.

Of als medewerker voer je bepaalde taken zonder nadenken uit zonder deze taak in het grotere perspectief te zetten waardoor je er te veel of net te weinig tijd en aandacht aan besteed.

Zelf-management

Door stil te staan bij jezelf,
hoe je bijvoorbeeld werkt,
welke keuzes je daarbinnen maakt,
welke vaardigheden je inzet en
hoe dat voelt.

• Vergroot je niet alleen je zelfkennis.
• Maar word je je ook bewust van de emoties die in bepaalde situaties bij jou een rol spelen.

En op die manier krijg je inzicht in jouw manier van handelen waardoor je nieuwe keuzes kan gaan maken.

Wil jij nog meer tips over hoe jij jezelf kan managen door de tijd?

Klik dan hier en download mijn nieuwe e-boek. Ik maakte hem heel kort en bondig. want ik weet dat jij vandaag nog niet veel tijd over hebt. ;-) Maar dat verandert wel snel wanneer je mijn 13 tips volgt.

Ik duim voor jouw succes!

An

PS1. Vond je dit waardevol? Stuur dit dan door naar jouw collega ondernemers of deel het op social media. Eén klik op de social media knoppen en het is zo gebeurd.

PS2 Laat ook gerust jouw tips of ervaringen weten. Dat kan je doen, hieronder in het commentarenveld. Zo leren we allemaal nog wat bij.