4 elementen om je focus vast te houden.

Veel ideëen en toch focus houden

Krijg jij het ook zo op je heupen wanneer je niet gedaan krijgt wat je voorop gesteld had?

Of stel jij niets voorop? En loopt het sowieso allemaal uit de hand? Ervaar je net zoals vele ondernemers chaos?

Je moet weten dat ik (en ik vermoed dat ik niet alleen ben) een hoofd vol gedachten en ideeën heb. En het in toom houden van die gedachten, kostte vroeger enorm veel energie.

Veel ideëen en toch focus houdenBij elk idee dat binnen kwam dacht ik:

“Ja,… dat moeten we doen. Dat zal zus of zo of zoveel beter zijn.”

Of

“Ja,… dat moet ik misschien nog eerst doen.”

Herken jij dat?

Vandaag heb ik die ideeën nog steeds.

Maar het lukt me steeds beter en beter om orde te scheppen in mijn gedachten (en acties). En me te focussen op datgene waar het écht om draait.

Mijn ervaring leerde me dat er minstens 4 elementen van cruciaal belang zijn bij het focussen:

1. Een duidelijk doel:

Het hebben van een duidelijke visie of een heel concreet doel zorgt niet alleen voor focus en richting, maar zorgt eveneens voor enorm veel rust.

Stel je maar eens voor dat je op vakantie vertrekt en je hebt geen duidelijk doel.

Geen duidelijke eindbestemming.

Je weet ook helemaal niet wat je wil bereiken met deze vakantie.

Denk je dan niet dat de kans super groot is dat je ook geen voldaan gevoel krijgt over de afloop ervan? Je rijdt maar wat rond zonder precies resultaat.

Zonder duidelijke visie, zonder duidelijk doel, geraak je echt niet vooruit. Bij elke “T” die je tegenkomt begin je te twijfelen. “Neem ik nu links?” “Of neem ik nu rechts?”

En elke zijweg die je voorbijkomt, zorgt voor verstrooiing.

Dit kan best een tijdje fijn zijn. Doelloos rondrijden.

Maar mijn ervaring leert dat dit meestal al gauw tegen de borst stoot.

Alleen met een duidelijk doel of een duidelijke visie kan je gerichte keuzes maken. Kan je snelle beslissingen nemen en kan je focus houden.

2. Emotionele toewijding:

Een doel op zich is heel belangrijk. Dat vertelde ik je hierboven al. Maar een doel zonder toewijding en emotionele dekking maakt focussen nog steeds heel moeilijk.

Hoe vaak hoor je niet zeggen: “Ik zou graag 10 kg kwijtraken…”

Best wel een mooi doel, niet?

Maar zolang je aan dit doel geen emotionele lading toevoegt, blijft het een hol idee en is het ontzettend moeilijk om dit doel te bereiken. De toewijding is ver te zoeken.

Plak je aan dit doel een emotionele doelstelling dan wordt het dadelijk een stuk makkelijker. 10 kg kwijtraken, met als uitkomst terug in dat mooie kleedje of in dat elegante mannenpak te raken, waarin iedereen je feliciteerde omdat je er zo goed uitzag, lijkt net al iets makkelijker te gaan.

Je emoties worden geraakt. En voor een goed gevoel verzetten we bergen.

Koppel dus de nodige emotie aan je doel en je toewijding wordt veel sterker.

3. Geduld:

Ai, ai, … daar heb ik veel voor moeten oefenen.

Een doel bereiken gaat niet van de ene dag op de andere.

Je hebt er geduld voor nodig.

Is je doel wél binnen een mum van tijd bereikbaar, dan heb je je doel waarschijnlijk te laag gesteld en zal je er niet erg veel voldoening uit halen.

Geduld is dan ook een grote troef.

“Zij die het bezitten zijn gezegend,” zei mijn moeder altijd.

Wie niet geduldig is, acteert uit angst. Angst om niet te slagen. Angst om zonder resultaten te eindigen. En angst is een slechte raadgever. Je bent geneigd om je te laten afleiden. Zoekend naar een andere manier die efficiënter, sneller of beter zou gaan. Helaas…

Huppelen van de hak op de tak, is veel minder efficiënt dan gestaag voortdoen.

(Geloof me, ik spreek uit ondervinding. :-( )

Wees dus geduldig en doe gewoon voort. Stap voor stap.

4. Discipline:

Deze eigenschap vormt de basis voor het vasthouden van focus. Met deze eigenschap lukt het je de beslissingen te nemen die voor het bereiken van je doel nodig zijn. Dat houdt in dat je obstakels en moeilijkheden het hoofd kan bieden. Discipline betekent eveneens dat je aan jezelf regels kunt opleggen en je daaraan kunt houden.

“Is een doel en discipline alleen dan niet voldoende?” wordt me wel eens gevraagd.

Wel, … Ik geloof dat pure discipline wel een tijdje werkt. Dan werk je op karakter.

Maar discipline, zonder emotionele toewijding houden we niet vol. (Dat is ook de reden waarom de afslankers op maandag beginnen en op donderdag al opgeven :-) )

Tegen de tijd dat ik dit allemaal door had, was ik natuurlijk al enkele jaren verder in mijn onderneming (en leven). Ik had enorm veel tijd verloren.

Jammer, dat mij dat toen niemand verteld had. Ik weet zeker dat ik door deze 4 elementen te gaan toepassen sneller en makkelijker vooruit was geraakt.

Maar dàt, is nu ook net, één van de redenen waarom Xavier en ik gestart zijn met het Businesslab. We willen jou echt 10 jaar tijd laten besparen. Gewoon door onze opgedane kennis door te geven. En de twinkelingen in jullie ogen bij het ervaren van het effect van onze tips geeft ons vleugels.

Dat geeft ons doel alvast de emotionele lading waarvan ik sprak.

Welke emotionele lading heeft jouw doel?

Laat het ons hieronder weten. Altijd fijn om dat te vernemen.

Ik hoop dan ook echt dat jij er iets mee kan aanvangen.

Ik duim alvast voor jouw succes.

An

Mocht je vragen hebben, of nog andere tips? Aarzel dan niet om ze hieronder in het commentarenveld te delen met je collega’s. Er is niets fijner dan te leren van elkaar.

7 antwoorden
 1. Rozalie
  Rozalie zegt:

  An, Ik denk dat ik net zo ben als jij (was).
  Ik heb geen geduld. Alles moet vlug gaan. Alles moet snel gaan.
  En als ik niet dadelijk resultaat boek dan zoek ik niets anders, maar dan geef ik op.

  Dank voor de tips. Ze helpen me echt vooruit.

  Beantwoorden
  • Peter
   Peter zegt:

   @Rozalie: Ik merk bij mezelf, hoe duidelijker mijn visie is, hoe makkelijker ik me kan focussen. Wat is jouw visie, Rosalie?

   Ikzelf train mijn focus door elke dag mijn doel luidop voor de spiegel te herhalen. En elke beslissing die ik neem toets ik af met dit beeld.

   Beantwoorden
   • An Verstraete
    An Verstraete zegt:

    Waaw, proficiat Peter! Doe zo voort.
    Alleen met een heldere visie geraak je vooruit. Tijdens de Business & Life Boost is het verhelderen van ieders visie dan ook een heel erg belangrijk aspect.

    Beantwoorden
 2. Ben
  Ben zegt:

  Soms kan ik niet slapen door de vele gedachten en ideeën die door m’n hoofd spoken. Maar als ik dan overdag tijd maak om iets neer te schrijven, krijg ik amper iets uit m’n pen. Zeer frustrerend!

  Beantwoorden
  • Yolanda
   Yolanda zegt:

   Hallo Ben, Wanneer die gedachten door je hoofd spoken, schrijf ze dan onmiddellijk op of toch tenminste een aantal trefwoorden. Wanneer je dan wel tijd hebt, zonder je dan af op een rustige plek, desnoods met wat achtergrondmuziek en behandel dan idee per idee. Schrijf per idee 20 min. aan één stuk (zet een timer op) hoe je het wil uitwerken of welke oplossingen je hebt. Doe dit zonder te stoppen. Je zal zien welke resultaten er uit komen. Succes !

   Beantwoorden
   • Ben
    Ben zegt:

    Bedankt Yolanda! Je hebt gelijk. Ik moet dringend weer een blocnote naast m’n bed leggen. :-)

    Beantwoorden
 3. Tiny
  Tiny zegt:

  Inderdaad! de truuk van de bloknot is al jaren mijn ding, het is ondertussen al een heel boek geworden maar anders weet ik smorgens niet meer welke oplossingen en ideeën ik snachts had. Ondertussen heb ik zelfs overal notaboeken liggen tot in de wagen of spreek ik snel iets in op mijn telefoon om er nadien mee aan de slag te gaan, gevolg is wel dat éénmaal neergeschreven ik mij terug beter kan concentreren op hetgene waarmee ik bezig was en niet meer bang moet zijn dat ik mijn ideeën kwijt raak. Zeker een aanrader.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *