7 zaken die succesvolle ondernemers niet doen

7 zaken die succesvolle ondernemers niet doen

In de 24 jaar dat ik ondernemer ben, kwam ik heel veel zelfstandigen tegen.

 • Mensen met grote dromen en verlangens.
 • Mensen die de wereld willen veranderen.
 • Mensen die een bijdrage willen leveren.
 • Mensen op zoek naar vrijheid.

 

Maar het gekke is dat iedereen die een MacBook en een blog heeft, zich tot ondernemer verheft.

En daar heb ik het moeilijk mee.

Het hebben van een ondernemingsnummer maakt van jou nog geen ondernemer.
Jezelf uitroepen tot CEO maakt van jou geen CEO.
En het hebben van een klein leger van Twitter-volgers, Facebook- of Instagramfans of maakt van jou nog geen leider…

Het is niet mijn bedoeling je de hoop en je dromen met de grond gelijk te maken.

Maar de waarheid is dat de overgrote meerderheid gewoon de prijs niet wil betalen om ondernemer of leider te worden. Dromen en verlangens blijven dus dromen en verlangens en daarom nemen ze genoegen met wat er is.

Ik weet dat je dit niet fijn vindt om te horen, maar het is waar.

Om niet ontgoocheld te raken als zelfstandige, is het best zo snel mogelijk beseffen dat je niet zomaar Richard Branson of Marc Zuckerberg wordt.

Begrijp me niet verkeerd.

Het is geweldig om naar de sterren op te kijken en luchtkastelen te bouwen. Maar het woord ondernemer wordt zo vaak en zoveel gebruikt (lees misbruikt) dat het zijn essentie verloren is. Het zegt alles en niets.

Een standaard ondernemer bestaat volgens mij niet. En toch hebben ze in mijn beleving een aantal zaken gemeen.
Verwacht je niet aan een waslijst van specifieke eigenschappen. Neen:

Het zit hem in de actie.

Wat rasechte, succesvolle ondernemers uniek maakt is wat ze doen,
en misschien belangrijker nog, wat ze niet doen.

1. Ze geloven niet in de klassieke term ”work-life balance”.

„Het zijn meestal workaholics,” denkt de buitenwereld.
„Hun werk staat voorop. Ze hebben geen tijd om te leven.”

Niets is minder waar.

Ze doen iedere dag wat ze graag doen. Hun werk is hun leven. Ze leven hun passie. En daarom vinden ze het zo moeilijk om het onderscheid te maken tussen werk en leven. Voor hen betekent werken, leven.

2. Ze proberen niet te zijn wat ze niet zijn.

Personal branding gaat over wie je echt bent. Welke waarden die je nastreeft. Waar je voor staat. Personal branding is geen mythe die je omtovert naar een ideaal beeld. Je bent geen product. Je kan niet veranderen wie je diep vanbinnen bent. Echte ondernemers laten het potentieel in zichzelf ontwaken. Zijn wie ze zijn. En leggen hun focus op het omzetten van hun ideeën in geweldige producten of diensten. Ze willen waarde geven en voor de best mogelijke ervaring zorgen.

3. Ze doen het niet voor het geld.

Ze zeuren niet over hoe hard ze werken en over hoeveel het kost. Ze doen het gewoon. En omdat ze gepassioneerd en gefocust, als een laserstraal zijn, komt het geld uiteindelijk als resultaat. Ze werken voor de voldoening.

Ze hebben begrepen dat geld een gevolg is, geen oorzaak.

4. Ze hebben geen nine-to-five job.

Succesvolle ondernemers doen niet aan pootje baden in het water.

Ze duiken, met het hoofd eerst, zonder zich zorgen te maken over de rotsen beneden. Ze doen niet een beetje van dit en een beetje van dat. Als er iets op hun pad komt dat spannend en leuk is, gaan ze er 100% voor.

5. Ze geven niet toe aan angst.

Ze besteden geen aandacht aan de stemmetjes in hun hoofd. Je weet wel, die stemmetjes die je achtervolgen en die je van alles vertellen of je verwijten als er wat mis gaat. Of die je terugfluiten van zodra je iets van plan bent.

Let wel. Het blijven mensen. Ze zijn niet onbevreesd.
Niemand is vrij van angst. Ook zij niet. Ze laten hun angst alleen niet toe. Zo laten ze zich niet tegenhouden van het nemen van risico’s.

Naar de stem van de rede en de stem van hun intuïtie, daar luisteren ze wel naar.

6. Ze verwachten geen onmiddellijk resultaat.

Succesvolle ondernemers hebben een duidelijke visie. Ze weten precies waar ze naartoe willen. Met hun business maar ook persoonlijk. Ze nemen heel snel beslissingen. En veranderen weinig van gedacht. Omdat hun visie duidelijk is, is het ook makkelijk om beslissingen te nemen. Het geloof in hun visie en missie overstijgt de dagelijkse hindernissen.

7. Ze hebben meer dan alleen virtuele mentoren.

De meeste mensen volgen allerlei schrijvers, bloggers en tweeters. Dat is prima. Maar als je echt iets wil bereiken en het verschil wil maken, moet je echte mentoren hebben. In real-life. Ze brengen je werkelijk in beweging. Ze raken je persoonlijk.

Voormalig Intel-voorzitter Andy Grove begeleidde Steve Jobs. En Jobs adviseerde op zijn beurt de Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin.

Achter elke grote ondernemer staat tenminste één grote mentor.

Een echte.

In real-life.

Belangrijker nog, echt succesvolle ondernemers doen niet wat iedereen doet.
Status quo is niets voor hen.
Ze volgen geen conventionele wijsheid of populaire rages. Ze bewandelen hun eigen, unieke pad.

Ze zijn de leider van hun eigen lot.

Dat is wat hen drijft… en dat is waarom ze slagen.

Check waar jij nog wat te leren hebt en ga hiermee aan de slag!

Laat ook hieronder weten waar jij nog aan denkt of wat jouw succesfactor is. Leren van mekaar is nog zo interessant.

Ik duim voor jouw succes!

An

PS. Wil jij meer ondernemersvaardigheden leren? Kom ons dan ontmoeten en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn op www.businesslab.be/ko

10 antwoorden
 1. Isabel
  Isabel zegt:

  Mijn grote valkuil is telkens weer opnieuw te zien hoe succesvol mijn „concullega’s” zijn en daardoor hen te willen na doen.

  Beantwoorden
  • Paul
   Paul zegt:

   Hey Isabel, ik herken me hier wel in. Vroeger had ik dit ook. Maar eens ik wist welke waarden ik nastreef veranderde dat wel. Op die manier kon ik heel gericht gaan focussen.

   Beantwoorden
 2. Bernard
  Bernard zegt:

  Isabel en Paul, ik volgde bij An & Xavier de Be Your Own Brand en dat opende mijn ogen. Hoe gek hoe weinig we onszelf kennen en ons daardoor verliezen in de ander.

  Beantwoorden
 3. Tom
  Tom zegt:

  Ik vind het vooral moeilijk om die angst weg te duwen. ‚s Nachts lig ik er vaak wakker van. Zou ik het doen? Ga ik het doen? Wanneer zal ik het doen? Wat als ik het ga doen? …

  Beantwoorden
  • Peter
   Peter zegt:

   Tom,
   ik heb nog nooit spijt gehad van wat ik gedaan heb in mijn leven,
   wél van wat ik NIET gedaan heb!
   Ik héb fouten gemaakt, hoor! Véél zelfs.
   Ik heb eruit geleerd, ben er sterker uitgekomen.
   Maar de zaken die ik NIET heb gedaan:
   het resultaat zal ik nooit kennen…
   Misschien heb ik wel ooit, ergens, de kans van mijn leven laten liggen…
   Volg dus je gevoel!
   Succes!!

   Beantwoorden
 4. kurt
  kurt zegt:

  na 20 jaar van zwoegen en zweten, niet achterop kijkend, een andere weg op te gaan, full power geven, en enkele keren over de grens van het lichamelijke te zijn geweest, Steeds aan onszelf beloofd dat het op een dag zou keren…. en ja beetje bij beetje, oogsten we nu wat we jarenlang hebben gezaaid. Ik hou van spreuken en zegswijzen en ook dit gedicht blijft me bij :
  Alles vloeit
  Word wie gij zijt
  waag te bedwingen, wat nog niet één bedwong te voor
  slechts wie zijn grens durft overspringen
  gaat aan geen grens te loor.
  Niets is volmaakt, niets is ten einde
  elke verstarring is bedrog
  alles wat was, vloeit in het zijnde
  alles wat is, vloeit nog.

  gr
  Kurt

  Beantwoorden
 5. Jos
  Jos zegt:

  Er wordt nu heel wat online cursussen aangeboden.
  Maar niets is zo krachtig als een mentor of coach in real life.
  Het zorgt ook voor meer commitment.

  Beantwoorden
 6. Nele Boon
  Nele Boon zegt:

  Ik moet hierop antwoorden, ik heb al altijd mijn gevoel gevolgd…..
  en heel dikwijls goed,

  soms niet, maar daar leer ik van…

  dikwijls ontbreekt het me aan beslissingen nemen, twijfel…

  en dat moet ik nu eens aanpakken met volle kracht!

  groet Nele

  Beantwoorden
 7. britt
  britt zegt:

  Ik ben het daar volledig mee eens! Je kan veel ‘online’ programma’s volgen, nieuwsbrieven lezen, boeken lezen, maar de ‘support’ van een ‘real life’ coach blijft toch nog altijd het beste, vind ik!
  Ik investeer er tijd, geld en energie in……en het loont zeker de moeite! groetjes, Britt

  Beantwoorden
 8. Evi
  Evi zegt:

  Ik heb in mijn leven al heel gevallen maar telkens stond ik rechtop en stapte ik verder ondanks het vele vallen ben ik steeds dichter bij mijn doelstelling. Juist door het vallen leerde ik hoe ik het anders moest aanpakken en dit heeft mij echter geholpen nog gerichter en sneller naar mijn doelstelling toe te werken. Wees niet bang om te vallen het brengt je alleen dichter naar datgene wat je echt wil.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *