De ja-maar ziekte

ja maar

Vorige week (van klein denken word je niet groot) daagde ik je uit met de vraag:
“Welke beslissing zou je vandaag nemen, mocht je zeker zijn dat je omzet volgend jaar 50% hoger zou liggen?”

Ik ben zeker dat toen ik met die vraag kwam er ergens een stem in je hoofd klonk dat zei: “Dat kan niet! Het is onmogelijk  om in één jaar tijd mijn omzet te verdubbelen! Hoe kan ik nu in een jaar 50% meer omzet draaien? Of 50% meer klanten hebben? Dat kan niet!”

Zo dacht ik vroeger ook.

ja maar

Ik leed aan de “Ja, maar” ziekte…

Telkens als er een nieuw idee kwam, blokte ik dat systematisch af. Ik zei steeds “ja maar…”

 • Ja maar mijn klanten zijn niet bereid die prijs te betalen.
 • Ja maar in mijn sector gaat dat niet.
 • Ja maar in mijn regio is dat onmogelijk.
 • Ja maar wat gaan de mensen zeggen.
 • Ja maar niemand heeft dat ooit al gedaan.

Ik daag je uit: als er iemand met een nieuw idee of inzicht komt, aanvaard het gewoon, schrijf het op, laat het binnen. Verzamel al die nieuwe ideeën.

Dat is ook het principe van Mastermind. Een Mastermind is een groep gelijkgestemden die nieuwe inzichten van elkaar krijgen en erop verder werken.

In de overvloed van nieuwe inzichten waar je nu even zal bij stilstaan, zit er zeker één tussen dat er zal voor zorgen dat jouw omzet met 50% toeneemt.

Schrijf in een reactie hieronder welke ideeën je de laatste week weggestuurd hebt. Wanneer was de laatste keer dat iemand iets zei, waarna je dacht: “ja, maar dat zal mij niet lukken, ja maar…”

Deel in een reactie hieronder wat je hebt laten varen.  En deel dit artikel op je social media!

Ik duim voor jouw succes!

Xavier.

6 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Dit is zo herkenbaar! We organiseren in ons bedrijf regelmatig brainstorms en dan heeft iedereen een rode kaart die je kan ’trekken’ als iemand het aandurft om een idee onmiddellijk te kelderen met een ‘ja-maar’. Je leert het zo wel af ;-)

  Beantwoorden
 2. Dirk
  Dirk zegt:

  De meeste ideeën zijn ook niet onmiddellijk bruikbaar maar als je ze niet afsvhiet kunnen ze een geweldige voedingsbodem zijn voor nieuwe ideeën

  Beantwoorden
 3. Frank
  Frank zegt:

  Deze week kwam het idee om vanaf nu geld te vragen voor uitgebreide offertes. We werken er soms heel lang aan en dan blijkt het puur om een prijsvergelijk te gaan. De ja-maars vlogen in het rond!

  Beantwoorden
 4. Luc
  Luc zegt:

  Beste Xavier,

  Ik pas in het rijtje van de mensen hierboven. Ik werk terug alleen sinds 2003 en stel vele zaken uit en zo komt er nooit een verandering, verbetering etc,,relatieproblemen etc., toch bedankt dat ik dit mocht posten.
  Fijne kerstdagen,
  Luc

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] de twee laatste berichten (Van klein denken word je niet groot en de Ja-Maar ziekte)  hebben we het gehad over de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *