Elke dag de juiste vragen

iedere-dag-kwalitatieve-vragen-businesslab

Het is zover, we zijn verhuisd.

Vanaf vandaag opereren we vanuit een nieuw kantoor, een nieuwe stad en een compleet vernieuwde ploeg. Heel wat veranderingen die het resultaat zijn van heel wat voorafgaand denkwerk. En denkwerk dat staat gelijk aan ‘jezelf kwalitatieve vragen stellen’. Niet zomaar vragen natuurlijk. Vragen die kwalitatiever zijn dan vragen als: “Wat zullen we eten?” of “Welke pyjama trek ik straks aan?”.

Eén van mijn mentoren Bob Proctor, leerde me dat de kwaliteit van het leven recht evenredig is met de kwaliteit van de vragen die je stelt. En de antwoorden op die vragen houden je voortduderend gefocust op je pad.

Het denk- en vraagwerk van afgelopen weken resulteert daarom straks in meer groei, meer impact, meer voldoening en nog meer klantentevredenheid. ;-)

Zo zijn we helemaal klaar voor de volgende episode van Businesslab en de Businesslab Tribe.

iedere-dag-kwalitatieve-vragen-businesslab

Wat is een kwalitatieve vraag?

Met welke vragen loop jij dagelijks rond? En hoe kwalitatief zijn de vragen die je jezelf stelt?

Laat me je een voorbeeld geven: “Zal ik koffie nemen of eerder thee?” of “Doe ik vandaag mijn blauwe of eerder mijn grijze broek aan?” Het zijn taalkundig gezien goed opgebouwde vragen. Alleen is hier het punt: “Zijn deze vragen echt wel kwalitatief? En bevorderen ze jouw groeiproces?”

Wanneer je je dit soort vragen blijft stellen, raak je zelden of nooit verder dan wat je gewoon bent. De antwoorden komen vaak heel snel vanuit je oude gedachten- en gewoontepatronen.

Maar als je een stapje verder, een laagje dieper gaat, dan denk je niet alleen na over de keuze die je wil maken, maar veeleer over ‘de waarom’ van die keuze.

“Waarom zou ik koffie nemen en geen thee?(Of omgekeerd)” of “Waarom kies ik vandaag voor een blauwe broek en geen grijze?”

En wat maakt dat je kiest voor koffie? En niet voor thee? (of omgekeerd). Of wat maakt dat je kiest voor de blauwe broek? En niet voor de grijze broek?

De antwoorden die je op deze vragen krijgt, verruimen niet alleen je blik, ze geven je ook nieuwe mogelijkheden naar de toekomst toe. Van zodra jij jezelf zulke vragen durft te stellen, krijg je meteen ook meer ruimte om de situaties waar je vandaag niet tevreden over bent anders aan te pakken. En dat is wat succesvolle ondernemers dag in, dag uit doen. Ze stellen zichzelf de juiste vragen. Vragen die leiden naar goede antwoorden. Antwoorden die hen de weg wijzen naar hun droom, naar hun doel.

Heb je hiervoor een zetje nodig? Schrijf je dan vandaag nog in voor het volgende Businesslab Event.

Wat dan ook: De tijd die je investeert in het stellen en beantwoorden van kwalitatieve vragen, is een serieuze en meer dan renderende investering in jezelf én in je business. Dus zeker geen verloren of weggesmeten tijd.

Durf je wel?

Vaak zijn we (onbewust) bang om onszelf vragen te stellen. Dit uit onzekerheid of uit angst. De angst voor de confrontatie met onszelf. De angst voor de mogelijke antwoorden die we zouden krijgen. Jezelf kwalitatieve vragen stellen is een beetje als in de spiegel kijken.

In de spiegel zien we niet steeds wat we zouden willen zien en daarom vraagt het moed. Toch is het net door onszelf vragen te stellen – of door in de spiegel te kijken – dat we kunnen ontdekken wat er anders of beter kan. Enkel zo groeien we verder en blijven we onszelf inspireren of uitdagen. En dat is de weg naar succes. ;-)

Je kan je ook laten inspireren op één van de Businesslab Kick-off’s zodat je jezelf betere vragen leert stellen. Nieuwe vragen resulteren direct in nieuwe antwoorden wat je tot nieuwe inzichten brengt. En deze inzichten??? Die brengen je sneller of gemakkelijker bij jouw doel.

Door onszelf heel wat vragen te stellen kwamen we erachter dat wij makkelijker, efficiënter en beter zouden werken mochten we vanuit Gent opereren. Minder logistiek, minder weg-en-weer-gerij, meer tijd en meer rust. Het was best een serieuze eye-opener en die had heel wat gevolgen. Gevolgen waar we best wat schrik voor hadden. Maar vandaag zijn we heel erg blij. Blij dat we de knoop hebben doorgehakt. Blij dat we de stap gezet hebben. Blij met de nieuwe en efficiëntere manier van werken. Onszelf kwalitatieve vragen stellen is iedere keer weer een uitstekende investering.

Laat je ook inspireren

Je kan jezelf kwalitatieve vragen stellen. Dan inspireer je jezelf. Maar laat jij je al eens inspireren door anderen?

Ontmoet Xavier en mij live op één van de volgende Businesslab events. We inspireren je graag

 • zodat je sterker wordt,
 • zodat je jezelf straks beter in de markt zet,
 • zodat je meer inkomsten binnenhaalt,
 • en meer rust ervaart.

Alleen is maar alleen. En samen zijn we zoveel sterker. We kunnen zoveel leren van elkaar.

Registreer vandaag nog jouw plek voor het volgende Businesslab Event.

Ontmoet ook andere Businesslab Tribers. Eén voor één zelfstandigen op weg naar ondernemerschap, in volle groei en met heel veel goesting. Deel dit blogbericht ook op jouw social media door op één van de icoontjes te klikken.

In afwachting jou er te ontmoeten, duim ik voor jouw succes!

An

PS: Deel dit bericht met je vrienden en collega’s. Ze zullen je dankbaar zijn.

2 antwoorden
 1. patrick rombaut
  patrick rombaut zegt:

  Hallo Businesslab! Weer een inspirerende nieuwsbrief om te lezen! Bedankt voor het item over de kwalitatieve vraagstelling ivm ons leven/business. Inderdaad is het zo dat de juiste vragen durven stellen, m.a.w. in die spiegel durven kijken, leidt naar oplossingen en upgrading.
  We wensen Businesslab langs deze weg heel veel geluk en goede feng shui op de nieuwe werkplek/woonplek in Sint-Denijs-Westrem en bekijken of we zeker eens naar die nieuwe formule, jullie jam, kunnen komen. Lijkt ons heel leuk en zeer interessant. We zijn zelf ook aan verhuizen toe en wonen voorlopig nog op een overgangsplek maar stellen ons voortdurend die kwalitatieve vragen over ons volgend adres en hoe het er moet uitzien en aan welke criteria het moet voldoen opdat we in de komende lente in een bruisende energie nog sterker naar buiten kunnen komen!
  Hartelijke groeten en tot binnenkort, Patrick & Veronique

  Beantwoorden
 2. Leen
  Leen zegt:

  Ik was er van verbaasd hoeveel vragen ik stel aan mezelf doorheen, en slechts weinig daarvan zijn kwalitatief… Dat was even een eyeopener… Bedankt!
  Succes in Gent!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *