webinar-uitstelgedragHerken je dit?

Je klant moet zijn technische fiche nog krijgen. Zeker vandaag nog.
Waarbij je denkt: “Goh, eerst even kijken hoeveel reacties er op mijn Facebookpost van deze morgen gekomen zijn, daarna maak ik zijn fiche wel op.”

Je weet wel, gewoon om in de mood te raken.

“Of misschien moet ik de fiche gewoon morgen maken. Het is per slot van rekening een trouwe klant, dus veel verschil zal dat niet maken.”
En zo eindig je de week. Die technische fiche voor die klant is er nog altijd niet…

Volgende week dan maar?

 

Uitstelitis

Is dit ook jouw manier van werken?

Je hoeft echt niet naar jouw huisarts te hollen om te horen dat je een zware vorm van uitstelitis hebt. Je kan de diagnose gerust zelf stellen, want eigenlijk weet je het al héél lang.

Het is slecht voor je zaak, voor je klanten, voor jouw relatie en nog niet in het minst voor jezelf.
Voor je zelfbeeld.

 

Het verschil tussen niets doen en uitstellen

Tussen zaken uitstellen en niets doen is er weldegelijk een verschil. Op het eind van de dag zal het (meetbare) eindresultaat misschien hetzelfde zijn: je hebt niets gedaan of tenminste niets nuttigs. Maar het grote verschil met niets doen, is dat uitstelgedrag je echt slecht doet voelen. Schuldig.

Voel jij dit ook als je jouw meest dringende taak naar de volgende dag doorverwezen hebt?

Ik wel, want uitstelgedrag, daar weet ik alles van. Ik had het en, toegegeven, soms heb ik het soms nog steeds. Neem nu administratieve taken. Ik heb er een hekel aan. Ik stel ze uit, schuif ze op, bedenk excuses zodat ik ze niet moet doen. Tot het 5 voor 12 is (of na 12). Dan moet alles snel opgelost worden, word ik gestresst, loop ik rond als een kip zonder kop. Achteraf voel ik me schuldig en neem ik me voor dat ik er de volgende keer vroeger aan zal beginnen. Helaas.

 

Geloof echter niet dat je er niets kunt aan doen. Integendeel!

Anderzijds, dat je nooit meer iets zal uitstellen, vergeet het maar! Zo’n vaart zal het nu ook niet lopen. Zeker in het begin. Soms zul je nog in jouw oude gewoontes vervallen, dat is onvermijdelijk. Maar je kunt je situatie sterk verbeteren waardoor je jezelf en jouw business veel minder dan vroeger in de problemen brengt.

Uitstelgedrag

 

Stappenplan

Hieronder reik ik jou een stappenplan aan met een aantal tips en tricks.

Gebruik het. Het zal je een houvast en tegengewicht bieden als je jezelf weer eens overtuigd hebt dat “een klein half uurtje het grote verschil niet zal maken”.

 

  1. Maak wekelijks een to do-lijst en werk deze dagelijks bij. Splits de belangrijke van de niet-belangrijke taken en de dringende van de niet-dringende.
  2. Zorg dat die taken concreet omschreven zijn. Zeg bv. niet: “opvolging klanten”, maar zeg: “bel klanten uit exceldocument Kick-off juni 2016”, zo weet je direct wat je te doen staat.
  3. Identificeer de belangrijkste taak van de dag en duid deze expliciet aan. Zet die helemaal bovenaan jouw lijst. Werk taak per taak af (geen “multitasking”!).
  4. Leg je ‘verleiders’ (facebook, e-mail…) voor een paar uur het zwijgen op.
  5. Splits de complexere zaken die je niet graag doet op in kleinere, simpele deeltaken
  6. Voer je (deel)taak onmiddelijk uit. Negeer de excuses die de stemmetjes in jouw hoofd bedenken en ga aan de slag. Je zal zien dat het vlotter gaat dan verwacht.
  7. Zo los je taak na taak op tot je klaarbent. Als je een taak opsplitst in deeltaken, let dan op dat je niet vervalt in je oude gedrag (“Snel even tussendoor mijn facebook checken, dan kan ik er weer tegenaan”).

 

Het moeilijkste is om niet toe te geven aan de excuses die in jouw hoofd omgaan en onmiddellijk in actie te treden. Oefen erop je zal zien dat het beter en beter gaat. En verval je eens in je oude gewoontes, breek je er het hoofd niet over, het is geen ramp!

Vertrouw op jezelf. Je kan het.

Wat stel jij vaak uit? En wat doe je er tegen, hoe ga jij jouw uitstelgedrag te lijf?
Deel hieronder je concrete tips en tricks zodat iedereen er iets van kan opsteken!
.

Ik duim ondertussen voor jouw succes!

An

 

Meer tips en tricks ontdek je tijdens onze webinar ‘Weg met uitstelgedrag!‘ van  vrijdag 15 april 2016, om 11u.
Schrijf je via deze link en ondek hoe je je van jouw uitstelgedrag bevrijdt.

webinar-uitstelgedrag