Welk vuur drijft jou? Wat is jouw missie?

jouw-missie

jouw-missie

Al meer dan 20 jaar ben ik ondernemer. Honderden ondernemers heb ik al ontmoet. Daar waren er succesvolle en minder succesvolle ondernemers bij.

Ik ervaar het iedere keer opnieuw als ongelooflijk leerrijk om na te gaan hoe het komt dat sommige ondernemingen niet boomen (of zelfs falen). En hoe komt het dat andere soortgelijke ondernemingen doorstoten in eenzelfde markt en in een zelfde tijdsperiode.

Telkens wanneer ik in gesprek ga met ondernemers die minder goed scoren, krijg ik een opsomming van volgende redenen:

 • De markt is slecht.
 • Ik vind niet de juiste mensen.
 • Mensen willen niet betalen voor mijn diensten (of producten).
 • Ik beschik niet over genoeg kapitaal.

“‘Tja,” antwoord ik dan, “dat kan wel zijn. En ik geloof ook dat jij dit zo ervaart. Maar is dit werkelijk de oorzaak waarom jij niet slaagt? Hoe komt het dan dat collega’s die net met dezelfde uitdagingen zitten, het wel goed doen?”

Meestal valt hierna een stilte. Een stilte die ik ook even probeer aan te houden. Want net in die stilte gebeurt er heel wat…

Het gekke is dat succesvolle ondernemers vaak heel goed weten wat ervoor zorgt dat ze succes bereiken. En dat diegenen die de bal misslaan, gewoon niet in de mogelijkheid zijn om te kunnen zien wat er echt aan de grondslag ligt van hun falen.

Je moet geluk hebben

Ken je de uitspraak: “Je moet geluk hebben in ’t leven?” Vroeger dacht ik ook zo. Succes was weggelegd voor zij die geluk hadden. Voor zij die op het juiste moment op de juiste plaats waren.

De één had het, de ander niet.

Vandaag ervaar ik het elke dag anders. Geluk is niet iets wat je hebt, niet iets wat je krijgt, maar iets dat je aantrekt. Geluk straal je uit en het keert naar je terug. En met succes gaat het net op die manier. Op het juiste moment op de juiste plaats zijn helpt wel, maar het is niet de oorzaak. Er zijn zoveel ondernemers die op het juiste moment op de juiste plaats zijn, en er toch niets van bakken.

Hoe succesvol je ook bent, elke ondernemer ervaart de nodige sh*t. Geen enkele ondernemer stoot door naar de top zonder tegenslag of weerstand. Geen enkele ondernemer krijgt het succes zomaar in zijn schoot geworpen.

Maar wat maakt dan het verschil?

Jouw drijfveer

Elke keer ik het gesprek aanga met een succesvolle ondernemer, ervaar en voel ik de passie en de gedrevenheid waarmee hij te werk gaat. Het is de goesting om door te gaan, wat er ook gebeurt. De goesting en de gedrevenheid om altijd het beste te geven van zichzelf. De goesting om – ondanks de tegenslagen – te blijven kijken naar datgene wat er is en waar ze naartoe willen.

Het is alsof succesvolle ondernemers gebeten zijn door een virus dat hen vooruit drijft. Een virus dat hen niet meer loslaat, waardoor ze passioneel aan de slag gaan en steeds verder kijken dan die obstakels die ook voor hen klaarliggen.

Jouw missie

Dat virus noemen we ook wel jouw missie. Ik heb het er over op de Businesslab Kick-off, hét netwerk- en marketingevenement voor zaakvoerders van kleine ondernemingen. Het werkt ontzettend sterk als inspiratiebron. Missiegedreven ondernemingen zijn niet bij te houden. Ze inspireren niet alleen zichzelf (de zaakvoerder en de medewerkers), maar ook hun klanten.

Vraag je daarom af:

 • Wat drijft mij om te doen wat ik vandaag doe?
 • Waarom doe ik wat ik doe?
 • En op welke manier maak ik daarmee de wereld mooier?

Wij raken gefrustreerd als we zien hoeveel ongebruikt potentieel er in mensen zit dat ze zelf niet zien. Laat staan gebruiken. Het is potentieel dat kan bijdragen aan mooie realisaties waar we met z’n allen beter van worden, maar dat vandaag niet omgezet wordt in actie.

Daarom kozen An en ik ervoor om met zelfstandigen aan de slag te gaan. We begeleiden hen in het transformatieproces van zelfstandige tot ondernemer. Zo halen ze het beste bij hen naar boven en creëren ze prachtige resultaten voor zichzelf, hun gezin, hun familie, hun klanten… Kortom: ze maken de wereld stuk voor stuk mooier.

Kom LIVE met ons kennis maken op de Businesslab Kick-off. Klik hier voor info & tickets voor deze tweedaagse business coaching.

Deze missie drijft ons, en ons team, elke dag vooruit. Het is de brandstof voor ons ondernemerschap. De gedachte om zelfstandigen te kunnen ondersteunen in hun weg naar ondernemerschap, maakt ons warm.

En dankzij die passie komen we elk obstakel te boven. Hoe hard de misstap of tegenslag ook is, we blijven doorgaan. We gaan op zoek naar oplossingen. We kijken vooruit. We gaan op zoek naar de juiste contacten en de juiste inzichten, maar geven vooral niet op.

Door welk vuur word jij vooruit gedreven?

Wat is jouw missie? Op welke manier draag jij bij om de wereld een stukje beter te maken?

Maak je missie voor jezelf duidelijk en ontdek ook dat je hierdoor mensen aantrekt die geloven wat jij gelooft:

 • Fijnere klanten
 • Fijnere medewerkers
 • Fijnere business partners

Ik ben benieuwd wat de missie of drijfveer van jouw onderneming is. Vertel het mij hieronder in een reactie in het commentarenveld. En laat je inspireren door de commentaren van de anderen.

Ze brengen jou zeker op ideeën. Dat is ook de kracht van de Business Lab Tribe. Kom de Businesslab Tribe ontmoeten op de Businesslab Kick-off.

Ik duim alvast voor jouw succes!

Xavier.

PS: Deel dit artikel met collega-ondernemers. Deel het op social media met de knoppen hieronder. Zo weten we straks met z’n allen wat we voor mekaar kunnen betekenen.

1 antwoord
 1. Judith en Geert Peeraer
  Judith en Geert Peeraer zegt:

  We ondervinden het wekelijks. Mensen hebben een probleem. Pff, ja, fietsen, maar dat is zo’n opgave. Je moet dan tegen de wind in stampen, niet plezant. Tot ze dan uiteindelijk de stap zetten naar een elektrische fiets. Drie maanden later komen ze dan binnen om ons te bedanken. Dolenthousiast, blij, met de nodige verhalen waar ze overal gefietst hebben. Nieuwe groepjes worden gevormd, mensen gaan samen op weekend, en gaan met gelijkgestemden fietsen.
  Onze missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen dat die auto aan de kant moet, omdat fietsen zoveel plezanter is. Een auto is stress. Je mag de duurste auto van de collectie hebben, wat ben je er mee vooruit als je in de file staat aan te schuiven (en ook op onze binnenwegen staan er files)? Het is zoveel leuker om met een (elektrische) fiets, moeiteloos de files voorbij te rijden, en uiteindelijk op hetzelfde tijdstip ergens aan te komen. Geloof je me niet? Test het maar eens uit. Ik kan hier in de Kempen zo een aantal trajecten van een kilometer of 10 uitstippelen waar je met de fiets even snel (of zelfs sneller) bent dan met de auto.
  En als je aankomt, ben je uitgewaaid, uitgerust, en zoveel helderder. Twijfel je? Neem dan maar eens contact op: http://fietsenpeeraer.magmaleads.be/vip2016-a/?ucl=website-home-vip2016
  We nemen je graag een dagje mee om onze passie te delen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *