9 regels voor een WAUW-factor en meer doorverwijzingen

9 regels voor een WAUW-factor

9 regels voor een WAUW factor

Vorige week waren Xavier en ik niet op kantoor. We waren in Italië om een week lang van de verse sneeuw te genieten.

Na uren rijden komen we aan op ons hotel en worden we enthousiast naar onze kamer begeleid. Ik schrik op wanneer iemand aanklopt. Wanneer Xavier de deur opent, staat Giancarlo daar, de maître d’hôtel.

Hij biedt ons een fles Prosecco aan en verwelkomt ons namens het hotel. Wauw! Dat doet echt deugd. Zo onverwacht was het gebaar dat we allebei glunderend toostten op een goed verblijf.

Wanneer we na een dag skiën terugkwamen op ons hotel stonden er zelfs twee cappuccino’s op ons te wachten.

Is dat niet zalig? En wat is het eerste dat we deden bij thuiskomst? We lichtten onze vrienden in over onze ervaring, we schreven een goede recensie en deze Ondernemerstip voor een betere WAUW-factor.

Zorg voor de WAUW

Als je weet wat de behoefte van jouw klant is, lever je de gepaste oplossing. Bij een WAUW-factor ga je een stap verder. Het draait om de ervaring en de beleving van de klant.

Ik hoor het je al denken:

 • Hoe bepaal ik nu mijn WAUW-factor?
 • Waarmee kan ik uitpakken?
 • Hoe laat ik mijn product opvallen?

Stel jezelf in de plaats van jouw klant. Hoe wil jij als klant behandeld worden? Als je daar het antwoord op hebt, ga dan nog verder. Geef meer dan je klant verwacht.

Een fles bubbels is geen vereiste. Jouw gebaar hoeft niet duur te zijn om in je opzet te slagen. Het gebruik van postkaarten is een mooi voorbeeld. Bij Businesslab sturen we geregeld handgeschreven postkaarten uit naar onze Businesslab Tribers. We steken hen een hart onder de riem, wensen hen een gelukkige verjaardag, veel succes…

Dit doe we niet enkel met oog op marketing, maar ook vanuit de grond van ons hart. En hun reacties doen mij op hun beurt in de zevende hemel voelen. Ook jij als ondernemer kan dus de WAUW-factor terug ervaren.

9 regels voor een WAUW-factor

Beleving staat bij Businesslab centraal. Ik deel daarom graag met jou de eerste negen regels die wij voorop stellen om onze klanten de best mogelijke ervaring te geven:

 1. Zorg voor medewerkers die anderen die WAUW-factor willen bezorgen.
 2. Geef je medewerkers de tools en de vrijheid om dit te doen.
 3. Volg alle klachten van consumenten op en zorg voor een oplossing en volledige tevredenheid.
 4. Weet dat je de meeste, maar niet alle medewerkers kan tevreden stellen.
 5. Bevraag je klanten geregeld met een (mini) enquete.
 6. Geef je klanten de WAUW-factor zonder dat ze het vragen.
 7. Weet dat de tevredenheid van de consument en de WAUW-factor een lange termijn strategie is.
 8. Vraag om doorverwijzingen, want je tevreden klant denkt daar misschien niet zelf aan.
 9. Denk niet aan de oplossing voor het probleem, maar aan hoe jij de klant dat WAUW-gevoel geeft.

Door de juiste ingesteldheid overtref je de verwachtingen van je klant. En uit dat zaadje kiemen gratis doorverwijzingen. Dit is goud voor jouw onderneming.

Ik kan er niet genoeg de nadruk op leggen. Doorverwijzingen zijn de meest effectieve manier voor kleine ondernemingen om nieuwe klanten te werven. Deze marketingstrategie zorgt ervoor dat Businesslab vandaag de snelst groeiende businesstraining in Vlaanderen is.

Ken jij een collega-ondernemer die meer tijd en meer vrije tijd wil: ga dan nu naar www.businesslab.be/doorverwijzing

Ik ben benieuwd

Wat doe jij in jouw onderneming om jouw klanten gelukkig te maken? Welke zijn de regels die jij toepast om jouw klanten te WAUW-en?

Vertel het mij hieronder in een reactie in het commentarenveld.

Laat je inspireren door de commentaren van de anderen. Ze brengen jou zeker op ideeën. Dat is ook de kracht van de Businesslab Tribe.

Ik duim voor jouw succes!

An.

PS: Deel dit artikel met collega-ondernemers. Deel het op social media met de knoppen hieronder. Zo maken we met z’n allen onze klanten gelukkig.

5 antwoorden
 1. Sabine
  Sabine zegt:

  Ik ben het helemaal eens met jullie! Onlangs werden wij op restaurant verrast met een gratis dessert en koffie. Die kregen we omdat we aangename mensen waren aangezien we een leuk babbeltje gedaan hadden met het personeel. Dat vond ik zo’n leuk gebaar. Ik krijg er nog altijd een warm gevoel bij als ik er aan denk.

  Beantwoorden
 2. Dirk
  Dirk zegt:

  Het is inderdaad zo dat je de wauw zelf ook ervaart als ondernemer. Als ik een klant tevreden stel, dan ben ik dat ook!

  Beantwoorden
 3. Frederik
  Frederik zegt:

  Onze ‘stap verder’ verder die zorgt voor het WAUW-gevoel is een grensoverschrijdende service bieden. Bedrijven vragen Extra Paar Handen om een bepaalde opdracht uit te voeren en ze krijgen er een externe kijk (aan de hand van een presentatie of geschreven samenvatting of een goed gesprek, met bijhorende tips voor verbeteringen) gratis en voor niks bovenop. Vanuit ervaring weten we dat zaakvoerders deze ‘extra’ niet verwachten en dat deze informatie een serieuze ‘meerwaarde’ voor het bedrijf in het algemeen is.

  Beantwoorden
 4. Sandra
  Sandra zegt:

  In WAUW-en zijn we goed :-) en dat dit niet enkel in ons hoofd zit, bewijzen de recensies over onze B&B… Ik som hier de service op waarvan we weten dat gasten het niet verwacht hadden en erg appreciëren.

  In onze bed&breakfast krijgen de gasten bij aankomst een pakketje met allerlei brochures en geven we bij een drankje toeristische toelichting via het stadsplan op maat (volgens de interesse) van de klant met heel veel persoonlijke tips. Ze starten hun verblijf met nog meer goesting om te gaan ontdekken en beleven.
  Bij het verwelkomingspakketje zit ook een buskaartje voor het openbaar vervoer.

  Op zaterdagavond zijn de betere restaurants in onze stad vaak volzet. We hebben onderhandeld met een zeer gegeerd restaurant (waarvoor je weken op voorhand moet reserveren) om onze gasten op zaterdagavond last minute een top tafeltje te kunnen aanbieden.

  Beantwoorden
 5. Arlette
  Arlette zegt:

  Ik ben uitbaatster van een doggy day care en een hondenhotel.
  Mijn logee’s verblijven allemaal in mijn woonkamer.
  Het WAUW-gevoel dat mijn klanten hier hebben is dat hun honden dagelijks een massage krijgen, dagelijkse de oogjes en oortjes gewassen, natuurvoeding (brokken en vers vlees) iedere dag verse groentjes koken voor de honden, activiteiten doen, borstelen en wassen.
  Ook worden de gegevens nagekeken en indien nodig gratis aangepast.

  De klanten vinden dit geweldig en komen speciaal voor mijn concept.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *