Onderneem met focus

onderneem-met-focus-businesslab

Op een paar uitzonderingen na, is het eigen aan ondernemers dat ze graag doen wat ze doen. Ze leven voor hun onderneming. Ze zijn er erg graag mee bezig. En doen alles wat ze kunnen.

Maar toch. Als ik sommige ondernemers bezig hoor en hen vraag of ze zich vrij voelen bij wat ze doen, dan krijg ik zelden een volmondige “ja”.

Onderneem en geniet

Ontzettend veel kleine zelfstandigen ervaren een constante druk. Of zelfs een spanning.
Hoewel ze zich voor de volle 100% ‘smijten’ voor hun onderneming, kunnen ze niet zeggen dat ze er echt van genieten. Daarom vraag ik aan jou:

Hoe zou het voor jou zijn, mocht je die drukte niet meer voelen?
Mocht je die stress en kopzorgen omzetten in rust en vrije tijd?

Ik weet het wel:

 • Je hoofd zit vol nieuwe ideeën
 • Je wil nog zoveel realiseren
 • Je wil  die offerte nog afwerken
 • En ook die leverancier opbellen of
 • Die klant tevreden stellen…

En toch weet je dat je ook aan marketing zou moeten doen. Alleen, … het komt er gewoon niet van.
Bovendien wil je liefst zelf alle touwtjes in handen houden. Je wil alles controleren en in de gaten houden.

Gevolg?

Je voelt je alsof je niet mee bent, alsof je voortdurend achter de feiten aanloopt.

Je koos ervoor om ondernemer te worden. Een ondernemer die, in tegenstelling tot een werknemer, minder volgens regeltjes leeft. Maar dat gevoel van vrijheid? Dat ervaar jij helemaal niet.

De realiteit is ook dat je zelden op een dag gedaan krijgt wat je voor ogen had. En dat frustreert jou.
Mateloos…

Focus: jouw keuze

“Was ik toch maar iemand met meer discipline…”, hoor ik soms. Of: “Waarom kwam die klant net nu binnen?”

 • Van chaos naar orde?
 • Van brandjes blussen naar structuur?
 • Van druk naar productief?

Dat is jouw keuze.

Het heeft niets te maken met het ‘noodlot’ of met onverwachte omstandigheden. Wel met de manier waarop je ermee omgaat.
Het hoeft er dus in de toekomst helemaal niet meer zo aan toe te gaan.

En erg belangrijk: het is jouw schuld niet ;-) .
Niemand heeft je ooit geleerd om ondernemer te zijn. En vandaag doe je gewoon een paar dingen niet optimaal, wat jou bakken tijd en geld kosten.

Een nieuw jaar, een nieuwe focus

Nu we toch het nieuwe jaar staan op te wachten: ga met jezelf een engagement aan. Ga het nieuwe voornemen aan om FOCUS te houden en kies voortaan voor structuur en productiviteit. En zwicht voor chaos en drukte.

Stel dagelijks duidelijke prioriteiten en houd je eraan en laat je ondersteunen door een groep gelijkgestemde ondernemers.

Want zeg nu zelf: alleen is maar alleen. Laat je omringen door enthousiaste ondernemers die jou meegeven wat werkt in hun business. Hoe krachtig is het niet, om te leren van elkaar?

Ontmoet daarom de Businesslab Tribe op de Businesslab Kick-off, hét marketing- en netwerkevenement voor zaakvoerders van kleine ondernemingen. Klik hier voor info & tickets.
Xavier en ik geven je er tal van praktische tools waar je direct mee aan de slag kan, om jouw ‘bedrijfje’ uit te bouwen tot een standvastige onderneming, gefundeerd op een degelijke structuur. En met een ondernemer –jij – die zich voor de volle 100% focust op wat echt telt.

Ik ben benieuwd

Hoe vermijd jij drukte in jouw onderneming? Wat doe jij in jouw onderneming om niet meer achter de feiten aan te lopen?

Vertel het mij hieronder in een reactie in het commentarenveld. En laat je inspireren door de commentaren van de anderen.

Ze brengen jou zeker op ideeën. Dat is ook de kracht van de Businesslab Tribe. Kom de Businesslab Tribe ontmoeten op de Businesslab Kick-off.

Ik duim voor jouw succes!

An.

PS: Deel dit artikel met collega-ondernemers. Deel het op social media met de knoppen hieronder. Zo houden we straks met z’n allen focus.

7 antwoorden
 1. Laura Lagache
  Laura Lagache zegt:

  ik las voor mezelf om 10u30 een kleine pauze in. Even uitblazen om er dan weer vollen bak weer tegenaan te gaan! Dat helpt voor mij erg goed.

  Beantwoorden
 2. Niels
  Niels zegt:

  Hier herken ik mijzelf helemaal in! Hoe frustrerend is dat niet, de hele tijd e-mails en telefoons. Het stopt ook gewoon nooit… Soms wordt het mij echt te veel. Iemand tips?

  Beantwoorden
  • Guy
   Guy zegt:

   Mails hoeven niet binnen de 10 seconden beantwoord te worden. Ik kijk er dus ook niet meer om de 10 seconden naar. ’s Morgens begin ik met alle mails te verwerken die zijn binnengekomen en als dat gedaan is, start ik met andere taken die ik met volle focus uitvoer. Is er een taak klaar, dan pas ga ik weer naar de mails kijken, maar ik ga niet midden in een taak even mails checken. Dat is aan serial multitasking doen en dat kunnen we niet (wetenschappelijk aangetoond), ook al denken we van wel.
   Voor telefoons is het ook eenvoudig: ik voed consequent mijn klanten op (dat duurt wel even) om mij alleen te bellen wanneer het echt nodig is (alleen als het kot in brand staat, zeg ik dan) en wanneer de telefoon het juiste communicatiemedium is voor het juiste doel. Een bestelling doorgeven per telefoon is bv. niet ideaal: te foutgevoelig en geen verhaal achteraf wanneer er iets mis loopt. In andere gevallen moeten ze een mail sturen: veel minder kans op fouten en miscommunicatie en daardoor ook achteraf veel minder frustratie en problemen. Het juiste kanaal voor de juiste boodschap!

   Beantwoorden
   • kurt
    kurt zegt:

    Hey,
    ja van mij hetzelfde,
    mails op geregelde tijdstippen, en sorteren, welke zijn direct te beantwoorden, anderen wachten tot vanavond. De telefoon van de winkel moet worden opgenomen (B2C), maar daar hebben we 3 lijnen voor. Dus het is niet steeds dezelfde persoon die onderbroken wordt in zijn werk. De Gsm gaat bijna altijd over zonder opnemen. Ik bel steeds terug als mijn taak waar ik net mee bezig ben af is.

    Beantwoorden
  • Koen
   Koen zegt:

   Ik plan het beantwoorden van emails in mn agenda. 2x per dag doe ik mn mailbox open en ben ik enkel daar mee bezig. Werkt prima en zorgt er ineens ook voor dat je niet de hele tijd aan het multitasken bent.

   Beantwoorden
  • Kris Nobels
   Kris Nobels zegt:

   Het gebruik van je email box doen we vaak verkeerd.

   Ik lees m’n mails enkel in de avond. (Waarom?)

   Mijn planning is gemaakt voor die dag en daar hou ik me aan. Naar het einde van de dag lees ik mijn mail en plan ik de volgende dag mijn taken in.

   Als het heel dringend is zullen ze wel bellen …

   Het is met vallen en opstaan … maar je zal het verschil in ritme merken.

   Succes !

   Beantwoorden
  • Katleen Van Landschoot
   Katleen Van Landschoot zegt:

   Ik heb mijn mailbox (in Outlook) standaard op offline gezet. De mails komen dan alleen – gebundeld – binnen als ik op de knop verzenden/ontvangen duw. Het geeft rust om zelf te bepalen wanneer iets in je inbox komt.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *