🎙 Waarom ondernemers fouten moeten maken

,

“Oh nee, ik heb een fout gemaakt. 😢”

De grootste schrik van iedereen. Wanneer je een fout maakt, voel je je slecht. Of nog erger: word je veroordeeld door iemand anders.  Toch is de waarheid anders…

Fouten zijn geschenken

Iedere succesvolle ondernemer vertelt je hetzelfde. Zonder de fouten die ze onderweg gemaakt hebben, stonden ze niet waar ze vandaag staan. Fouten zijn er om fier op te zijn en uit te leren.

In deze podcast nemen we je mee in de wekelijkse teammeeting. In de vorige podcast kon je al horen dat “nee” zeggen je betere klanten oplevert. Toen Dilara geen nee durfde zeggen aan de telefoon, vond ze dat ze in de fout was gegaan. En dat gaf haar een slecht gevoel.

Helemaal niet nodig. Luister of kijk je mee naar An die vertelt waarom je fouten er net zijn om uit te leren?

De 9 voordelen van fouten te maken

 1. Fouten helpen ons kennis te vergaren waarover we anders nooit zouden beschikken
 2. Fouten zorgen voor creativiteit. Als iets niet werkt, gaan we op zoek naar een nieuwe oplossing.
 3. Fouten maken ons veerkrachtig. We leren om om te gaan met uitdagingen en flexibel te zijn.
 4. Fouten helpen ons om te accepteren dat niets perfect is. Ze zijn onvermijdelijk, en door dat de accepteren, verdwijnt de schrik om ze te maken.
 5. Fouten geven ons een referentiekader. Tenminste, als we leren uit onze fouten.
 6. Fouten geven ons nieuwe ideeën. We gaan op zoek naar manieren om zaken anders te doen, zodat we dezelfde fout niet opnieuw maken.
 7.  Fouten geven ons moed. We worden sterker elke keer we een fout maken, er uit leren en verder gaan.
 8. Fouten maken ons slimmer. Door een fout te maken, vergaren we kennis. Zonder die fouten te maken, konden we die kennis ook niet vergaren.
 9. Fouten helpen ons om te experimenteren. We zoeken naar nieuwe manieren en proberen ze uit. Vernieuwing komt door te experimenteren, dat op zijn beurt opnieuw leidt tot fouten maken. Maar zonder deze fouten, zijn we niet in de mogelijkheid om te innoveren.

Ondertussen duim ik voor jouw succes! 👍

Xavier

P.S. Eén fout hoef je niet te maken… Kom naar het volgende Businesslab kennismaking event. Daar zit je zeker goed om veel leren 😉.
Je krijgt in één dag alles wat je nodig hebt om beter een kleine onderneming te runnen.

2 antwoorden
 1. Roel De Bakker
  Roel De Bakker zegt:

  Fouten zijn er om te uit te leren! Al meermaals met het gezicht tegen de muur gelopen (figuurlijk). Maar een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Door een fout te maken weet je in de toekomst wat je anders en/of beter moet doen!

  Beantwoorden
 2. Sofie Dekeermaeker
  Sofie Dekeermaeker zegt:

  Fouten maken is niet fijn. Ik kan er me elke keer weer aan storen maar feit is inderdaad dat ik er ook elke keer weer sterker door word of dat ik (of we) er beter door worden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *