Het gevaar van het cijfer 1


Afhankelijkheid zorgt ervoor dat je business kwetsbaar wordt.
En dit gebeurt sneller en vaker dan men het zou verwachten…

Het deed me denken aan een etentje enkele jaren terug. Over het gevaar van het cijfer 1.

Het gevaar van het cijfer 1

Ik heb heel lang alleen gewerkt. Waarom dat zo is, dat is een ander verhaal. Op een bepaald moment, werd ik uitgenodigd op een vergadering in het Brusselse samen met een vriend. We waren iets te laat vertrokken en hadden de file onderschat. We zouden er nooit op tijd geraken, dus beslisten we maar om gezellig iets te gaan eten.

Tijdens de lekkere pizza stelde die kennis mij de volgende vraag:

“Hoe kan jij je doel ALLEEN bereiken? Wat ga je morgen doen als je ziek bent?”

Ik lachte de vraag weg. Ik was toen 30, nog helemaal tiptop in orde. Ik was gezond en dacht daar niet over na.

En geloof het of niet – een paar weken later had ik appendicitis. Hals over kop, totaal onverwacht werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Het verdict? Tien dagen out. Geen inkomsten meer, geen facturen meer.

1 klant, 1 leverancier, 1 medewerker

Dat was de harde realiteit. Toen ben ik mij bewust geworden van dat cijfer. Het gevaar van het cijfer 1.

In dit geval sloeg “1” op mezelf. Maar ik hing toen ook af van 1 leverancier. En 1 hele grote klant zorgde voor het flink stuk omzet. Dat was wel fijn: die man betaalde goed en was een toffe kerel.

Maar het is wel gevaarlijk. Ik herinner me nog heel het “dossier” van een bakker toen ik zelfstandig kantoordirecteur was in de jaren ’90 (ja, nog voor de euro :-) )

De bakker werd gecontacteerd door een keten supermarkten. Ze waren onder de indruk van zijn lekkere producten en willen aankopen bij hem.
De bakker twijfelt, want die hoeveelheid kan hij niet aan. De supermarkt reikt hem een oplossing aan. De bakker moet maar investeren in machines, dan lukt dat wel. De supermarkten verbinden zich contractueel voor een minimum afname.

Met deze argumenten komt de bakker tot bij de bank. Hij krijgt zijn (zware) lening los en werkt bijna uitsluitend voor de supermarkten.
Na een jaar verlopen de contracten. De supermarkten zetten de (arme) bakker onder druk. Hij heeft geld nodig om de bank terug te betalen.

Nu loopt hij met een mes in zijn rug. Hij is volledig afhankelijk van zijn enige grote klant.

Let daar voor op.

Stel jezelf de vraag:

In mijn business, van wie of wat ben ik volledig afhankelijk?

Durf jezelf die vraag stellen. Ga na wat de alternatieven zijn van dit gevaarlijk cijfer 1.

Afhangen van het cijfer 1 is één van de 9 fouten waardoor ondernemers geld laten liggen. Daar vertel ik je later graag meer over.

Je hebt een team nodig, mensen rond jou om te groeien. Het is ook veel toffer als je mensen rond jou hebt!

Blijf daarom ook Businesslab volgen, zo ben je nooit meer alleen.

Ik ben benieuwd

Hoe gaat het er bij jou aan toe? Ben jij afhankelijk van het cijfer 1? Wat verander jij vanaf morgen?

Vertel het mij hieronder in een reactie in het commentarenveld.

Laat je inspireren door de commentaren van de anderen. Ze brengen jou zeker op ideeën. Dat is ook de kracht van de Businesslab Tribe.

Ik duim voor jouw succes!

Xavier

9 antwoorden
 1. Frank
  Frank zegt:

  Beste An & Xavier
  Indien je als zaak wilt groeien is dit inderdaad waar… echter, jaren terug had ik 2 zaken met personeel. Naeen hele tijd was ik enkel manager; ik moest werk regelen, delegeren, sturen, problemen oplossen, enz. … voortdurende stress! Met de loonkosten en al wat erbij kwam werd ik bij a gek! Op een bepaald moment heb ik de knop omgedraaid. Terug een bloeiende eenmanszaak. Ik werk zoals het me uitkomt. Zonder stress, zonder druk, zonder personeel. Ik bepaal mijn openingsuren, wie wanneer bij me in de zaak komt, en laat me er goed voor betalen. Wanneer ik een dag geen zin heb om te werken, dan werk ik niet. Wanneer ik verlof wens te nemen, dan neem ik die. Ik hoef niets te verantwoorden en heb weinig kosten. Ik ben nu 50 jaar, en besef dat ik nog heel wat jaren moet werken, maar ik leef en doe het volgens mijn visie. En dat heel bewust! Uiteraard heb ik begrip voor wat u doet en hoe u mensen aanzet tot groei en meer… maar besef dat je ook anders kan leven! Altijd meer en groter en verder, en … kan zich op een bepaald moment volledig tegen jezelf keren. Gezondheid, geluk, familytime zijn me op dit ogenblik veel dierbaarder dan ‘wat zou je doen wanneer je nog meer geld had en nog meer vrije tijd’? Ik hoef niet meer vrije tijd, want zoals gezegd bepaal ikzelf mijn agenda. En misschien ben ik niet ‘rijk’ op mijn bank, maar ik ben rijk om hoe ik leef, om wat ik heb, en op het feit dat ik mijn eigen bedrijf heb. En ‘wat als’ ik morgen ziek ben? Wel, dan is mijn zaak gesloten en ziek ik uit… ik heb geen druk om betalingen, en over hoe ik mijn personeel verder betaal, wie hen leidt, en hoe ze over me denken… ‘wat als’ ik vanaf morgen niet meer kan werken? Dan heb ik mijn duur betaald verzekering gewaarborgd inkomen, die ik zal aanspreken! Ik ben in totaal niet gefrustreerd en ben nog heel ambitieus om verder te doen met wat ik bezig ben, maar wat als…?! Houdt me veel minder bezig dan vroeger!

  Beantwoorden
  • Jan
   Jan zegt:

   Dag Frank,

   ik vind dit een spijtige reactie: jij kiest voor een bepaald model om een andere manier voor jou niet werkt. Dus suggereer je dat van dat andere model maar best geen heil verwacht wordt.
   Interessanter zou zijn dat we te weten komen waarom dit andere model voor jou niet gewerkt heeft. En nog leuker zou zijn dat je eens de denkoefening zou maken waar je met je model zou staan indien je de inzichten die BusinessLab je bij had kunnen brengen, ook zou toegepast hebben.
   Een redelijk imaginaire oefening uiteraard, maar daaruit kon el eens de conclusie komen dat het verkeerd lopen van de onderneming voor jou misschien niet eens zo veel met de onderneming te maken had.

   Beantwoorden
  • Patrick Tonneau
   Patrick Tonneau zegt:

   Frank, van de ene zijde kan ik je volgen. Maar aan de andere kant moet je dan soms een heleboel dingen laten schieten, als ik voor mezelf even de vergelijking mag maken. Ik produceer kwaliteitsvol drukwerk. Voornamelijk Digitaal gedrukt. Als ik kwaliteit wil hebben, dan heb ik een goede machine nodig. Maar om dat type machine af te betalen, heb ik wel volume nodig. En als je dat volume hebt, dan heb je nog een groter volume aan afwerking, en weer met dezelfde kwaliteitsmachines … dus dan moet ik personeel om alles gedaan te krijgen wil ik kwaliteit blijven garanderen op een redelijke termijn. En ja, als het eerste personeelslid aanwerft dan is het soms moeilijk. Maar na de derde wordt het makkelijker omdat we intussen geleerd hebben meer gestructureerd te werken. Sinds kort zijn we met zes mensen, en ja, ik bepaal mijn tijd ook zelf, ik kan ook eens een dag iets anders doen … omdat de mensen alles opvolgen. Dus de andere manier kan ook werken.

   Beantwoorden
 2. Gert De Wilde
  Gert De Wilde zegt:

  Ik ben volledig akkoord met Frank. Het cijfer 1 is niet goed voor je aantal klanten, maar anderzijds: wat ik alleen kan doen, doe ik beter. En als het niet alleen kan zoek je partnerships van (bij voorkeur alleen werkende) zelfstandigen.

  Beantwoorden
  • Xavier Debaere
   Xavier Debaere zegt:

   Dank je voor je reactie Gert. Uiteraard heb jij zoveel kennis en ervaring opgedaan dat iemand vinden die het beter over gans de lijn zal doen dan jij moeilijk te vinden is. Toch geloof ik dat er een deel van je dagelijkse bezigheden PERFECT kunnen overgenomen worden door een medewerker. En dit maakt tijd voor jou om jou te focussen op die zaken waar jij ECHT het verschil in maakt. Ik ben ongelooflijk goed in online marketing te implementeren maar ik laat het aan iemand anders om mij te focussen op trainingen geven, waar ik echt het verschil mee maakt.

   Beantwoorden
 3. Danny Van Steenbergen
  Danny Van Steenbergen zegt:

  Beste Frank, Jan, xavier en Gert,

  Ik kan mij volledig vinden in Frank zijn reactie! Ik heb de kick of gevolgd in maart 2017,daarna de 3 daagse Grow as a person. Ik vond het schitterend maar heb ondertussen mijn boeken neergelegd en ben 180° gedraaid. Alsje in zo een situatie zit en je werknemer neemt zijn ontslag, moest ik voor hem de maand daarna effe zesduizend meer euro’s ophoesten. Daarna volgde de tweede werknemer en kondigde ook aan dat hij zou stoppen, en dit zou dan tienduizend euro’s gekost hebben. Niet dat ik daarom de boeken heb neergelegd, maar werknemers in België hebben alleen maar rechten en weinig plichten. In totaal gaat dit over een maandomzet in mijn branche. Ik ben ook niet meer overtuigd om in dit apenland met personeel te werken. Ik bekijk het in de volgende maanden wel even en ga voor een baas werken.

  Danny Van Steenbergen

  Beantwoorden
 4. Marjan Van den Eynde
  Marjan Van den Eynde zegt:

  Beste allen,

  Interessant artikel maar ook de reacties !

  Ik wil mijn merk Event Connect uitbouwen vanuit een beleving.
  Mijn klanten kiezen uiteraard voor mijn product maar zeker ook omwille van mijn persoon en mijn enthousiasme.
  Ik ben gestart vanuit een éénmanszaak, nu bvba, ben de enige contactpersoon in het hele proces, dit heeft zeker zijn voordelen.
  Aangezien ik alleen werk kan ik mijn agenda vrij bepalen, hoef ik geen projecten binnen te halen om personeel of infrastructuur te betalen…
  Maar wat je als een sterkte aanziet kan ook een grote zwakte zijn …
  Ik ben 52 jaar en de evenementensector heeft soms zware periodes, lange dagen en nachten, fysiek niet te onderschatten, soms stressjob, …

  ik begrijp het gevaar van het getal 1.

  Maar het cijfer 1 gaat natuurlijk over veel meer dan over alleen werken, maar ook over 1 klant, 1 leverancier, …

  Alleen werken .. wat als je ziek wordt of iemand uit jouw omgeving.
  Op dat moment kan niemand het van je overnemen.

  Ik heb het vorig jaar aan de lijve ondervonden hoe dubbel dat is.
  Mijn zus lag op sterven na 3 jaar kanker. Ik wist dat ze de maandag niet zou halen en zaterdag had ik nog een groot event.
  Ik werk alleen dus ik had geen andere keuze dan dit event zo goed mogelijk te doen. Ze zou niet anders gewild hebben. En tis me gelukt !

  Maar toen heb ik gezegd … hier moet ik iets aan doen.

  Daarom zijn we nu “letterlijk” verder aan het bouwen aan nieuwe uitdagingen. De opstart van mijn vergader- en belevingshuis op de benedenverdieping van mijn eigen woonst. De bouwvergunningen zijn aangevraagd !

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] heb het al eerder gehad over het gevaar van het cijfer 1.  Het gebruik van slechts één medium is een roekeloze strategie. Daarbovenop maakt het gebruik […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *