Leiden op en naast het veld – Invictus
Zonder inspiratie wordt het leven vlug een sleur. En dat geldt ook voor het ondernemen. Voor je het weet, blus je de hele dag brandjes en loop je vast. Inspiratie staat gelijk aan optimisme en verfrissende inzichten. Het is de brandstof van een succesvolle onderneming.
Zelf kijken Xavier en ik niet naar tv. We luisteren bovendien bewust ook niet naar het nieuws. Dat bespaart ons dagelijks ontzettend veel negativisme en lege input.
Wel pikken we graag eens een goede film mee, die we zelf kiezen. Hier geven we je een topper mee uit ons voorkeurslijstje van inspirerende films.
Leiden op en naast het veld – Invictus
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van onder meer Nelson Mandela.
Het Apartheidsregime dat Zuid-Afrika heel lang in zijn greep had en ook de reden was voor de ballingschap van Nelson Mandela is eindelijk verdwenen. Voor Mandela betekent dit een heel nieuw begin en een ongelooflijke opdracht: het gewonde en onzekere Zuid-Afrika, waar de spanning tussen blank en zwart overduidelijk te voelen is, terug verenigen. Hij weigert wraak te nemen op de blanken die hem 27 jaar lang onterecht gevangen hielden. In plaats daarvan maakt hij vanuit een rotsvast geloof, een ijzersterke wil en een gewaagde strategische zet Zuid-Afrika terug tot één land. Mandela laat zich zien als inspirerende leider.
Onwaarschijnlijk leiderschap
Het nationale rugbyteam de ‘Springboks’, hoofdzakelijk bestaande uit blanke mannen staat op de afgrond van het verval. Het team maakt ogenschijnlijk geen enkele kans op het behalen van eender welke titel, laat staan op die van de wereldbeker. Mandela ziet hierin zijn kans.
Rugby is de nationale sport in Zuid-Afrika en brengt mensen bijeen, ongeacht hun ras. En dat heeft Mandela gezien. Hij zet dan ook alles op alles om onder het motto ‘één team, één land’ de Springboks te leiden naar de wereldtitel.
Morgan Freeman vertolkt op een fascinerende manier het ijzersterke geloof van Nelson Mandela die op een succesvolle en efficiënte manier zijn team en zijn land weet te leiden en te herenigen. Nelson Mandela’s hoop op nationale vereniging brengt hem erbij het nationale, blanke rugbyteam ‘Springboks’ geliefd te maken bij de afkerige, zwarte bevolking.
Hij kiest ervoor om op verschillende momenten kostbare tijd vrij te maken om het rugbyteam persoonlijk aan te moedigen op en naast het veld. Het brengt hem er zelfs toe de namen van alle rugbyspelers uit het hoofd te leren, zich als hen te kleden en hen ook persoonlijk te bezoeken ter motivatie.
Ook intern had Mandela oog voor samenhorigheid en eendracht. Bij zijn indiensttreding als president stelde Mandela zijn persoonlijke lijfwacht samen uit zowel blanke en zwarte Zuid-Afrikanen.
Zij waren het levendige voorbeeld van eenheid die Nelson voor ogen had voor de volledige bevolking. Hij wist ook dat hij geen enkele verantwoording hoefde af te leggen voor de keuzes die hij daarvoor maakte. Wanneer Jason zijn keuze voor de blanke lijfwachten in vraag stelt, maakt Mandela duidelijk dat dit zijn beslissing is en hierover niet gepalaverd moet worden.
De rol van verandering
Succesvol ondernemen betekent positief omgaan met veranderingen of je omgeving dermate beïnvloeden zodat er positieve verandering ontstaat. In deze film is de positieve verandering het logische gevolg van een gewaagde maar o zo strategische beslissing van een leider die vanuit zijn eigen krachtige missie ijvert voor een betere wereld.
Vanuit zijn eigen pijn wil hij de wereld veranderen. Mijn vraag naar jou: waar geloof jij in? Waar haal jij de inspiratie en welke verandering wil jij in de wereld zien?
Inspiratie komt vaak uit onverwachte hoek, maar geeft kracht en betekenis aan tal van zaken en mensen. Voor Mandela was dit het gedicht ‘Invictus’ (letterlijk: onoverwinnelijk). De tekst gaf hem tijdens en na zijn gevangenschap moed en wilskracht om vanuit zijn missie, zijn visie waar te maken.
Leading by example
Nelson inspireert François Pienaar (Matt Damon in de film), de aanvoerder van het rugbyteam, door ‘leading by example’. Tijdens hun eerste ontmoeting geeft hij Pienaar het inzicht dat de overwinning van het rugbyteam cruciaal is voor de nationale eenheid. Pienaar, op zijn beurt, wordt dan ook een ‘leader by example’ voor zijn teamleden. Wanneer iedereen na een training uitgeput en vermoeid is, is François Pienaar de eerste die, ondanks zijn eigen vermoeidheid, er met hernieuwde kracht terug invliegt.
Door ‘leading by example’ tonen Nelson Mandela en François Pienaar leiderschap van het hoogste niveau. De inspiratie die ze aan de mensen om hen heen geven, zorgt er ook voor dat die mensen de dingen beter willen doen. Ze worden gemotiveerder, gaan meer van zichzelf verwachten en overtreffen hun eigen doelstellingen.
Het is onze droom om een bron van inspiratie te betekenen voor jou. Wil jij dus ook weten hoe je een topteam samenstelt en hoe je resultaten behaalt die knallen? Kom dan naar de tweedaagse Businesslab Discovery Days. Klik hier voor meer info.
Er valt nog heel wat te zeggen over deze Oscarwinnende film. Het Businesslab-team wenst jouw gezin veel kijkplezier met Invictus!
Wat is jouw droom? Deel met ons jouw passie als een reactie hieronder en inspireer anderen!
An
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!