7 handige tips om succesvol te netwerken

Iedereen is ervan overtuigd dat netwerken belangrijk is en dat is ook zo.
Want netwerken heeft heel veel voordelen:

Je kan …

  • nieuwe prospecten ontmoeten.
  • doorverwijzingen krijgen.
  • ambassadeurs creëeren die mond op mond reclame gaan doen voor jou.
  • de juiste mensen leren kennen om samenwerkingsverbanden te smeden voor jouw onderneming.
  • nieuwe ideeën, nieuwe inzichten en nieuwe kennis opdoen.
  • plezier maken.
  • …

En toch blijven heel veel ondernemers netwerken moeilijk vinden.

Succesvol netwerken is geven, nemen én gunnen!

Mensen helpen elkaar graag, niet?

Marketing-Netwerken-Businesslab

Ik geef je 7 handige tips om makkelijker te netwerken:

  1. Straal!
    Zorg ervoor dat je tijdens elke netwerkbijeenkomst straalt. Dat wil zeggen dat je ervoor zorgt dat je er goed en verzorgd uitziet en dat je lacht. Jouw lach is jouw grootste voordeel. Zeg nu zelf: “Wie smelt er niet voor een uitnemende, welgemeende lach?”
  2. Bereid je vooraf goed voor. Weet wat je wil en wees heel specifiek.
    Netwerken is best leuk en tof. Maar netwerken is ook net-werken.
    Weet dus waarom jij gaat netwerken. Weet wat je wil bereiken? En weet het heel precies.
    Zeg dus niet: “Ik ben op zoek naar een grafisch ontwerper,” maar: “Ik ben op zoek naar een grafisch ontwerper in mijn buurt die mijn visitekaartjes in dezelfde stijl kan maken als mijn website en tegelijkertijd meedenkt over de tekst die erop moet komen. ”
    De kans dat je een tip krijgt die aanleunt bij wat je wil, is het grootst als je specifiek zegt wat je wil.
  3. Deel je kennis
    Google je doelgroep, lees tijdschriften voor je doelgroep. Leef je in hun wereld in. Praat met mensen, geef tips en informatie. Deel en verbind.
    Trap niet in de valkuil te snel te willen verkopen, maar bedenk wat je voor de ander kan betekenen.Hoe meer je mensen geeft, hoe geloofwaardiger jij overkomt en hoe sterker je relatie wordt. En blijft. Op lange termijn.
  4. Introduceer mensen aan elkaar
    Soms stelt je gesprekspartner een vraag waarop jij niet kunt antwoorden, maar iemand die jij kent wel. Misschien kom je iemand tegen die op zoek naar iemand waarbij hij even een ingangetje nodig heeft om zich bij hem te introduceren. Steek een helpende hand toe en introduceer mensen aan elkaar.
  5. Versterk je live contacten online
    Maak er een gewoonte van om de mensen waarmee je gesproken hebt, toe te voegen aan je LinkedInprofiel. Ook al heb je ze maar kort gesproken. Misschien leek dit contact niet zo interessant voor jou, weet dat ook deze persoon wel 200 mensen kent (die jij nog niet kent). Je weet dus nooit waar hij of zij  je in de toekomst brengt. Vandaag komen er deelnemers naar het businesslab die vrienden zijn van mensen die ik ooit sprak tijdens een netwerkmeeting. Had ik mezelf via LinkedIn niet aan hen verbonden, zouden ze mij al lang vergeten zijn. LinkedIn is dé tool bij uitstek om je professionele zichtbaarheid te vergroten en je professionele wensen kenbaar te maken.
  6. Toon oprechte interesse
    Soms hebben we de neiging teveel met ons eigen verhaal bezig te zijn en te weinig te luisteren naar anderen. Op die manier missen we vaak belangrijke informatie die van belang kan zijn voor de relatie. Toon oprechte interesse en luister naar de ander. Vraag bijvoorbeeld wat hem of haar bezig houdt. Achterhaal misschien tot welk van de 4 persoonlijkheidstypes je gesprekspartner behoort. Dit geeft je enorm veel informatie om deze relatie te versterken.
  7. Bereid je voor op de vraag: “Wat doe jij?”
    Zorg ervoor dat jij in één minuut heel precies kan uitleggen wat jij precies doet. In den beginnen, toen ik nog heel veel individuele coachings deed, vertelde ik vaak dat ik “coach” was. Naderhand merkte ik dat dit veel te vaag was en ontdekte ik dat hoe specifieker ik was, hoe beter het werkte. Vanaf dat moment zei ik: ‘Ik ben coach en begeleidt hoogopgeleide 30-ers en 40-ers die worstelen met persoonlijke of professionele vraagstukken.’ Vanaf dat moment werd ik veel vaker gebeld. Mensen wisten wie er en/met welke ‘problemen’ ze bij me terecht konden.” En jij? Waarvoor word jij gebeld?

Wil je nog meer netwerktips? En wil je echt vooruit?

We helpen je graag op weg.

Zo schreef ik het boek: “Succesvol netwerken zonder een grote mond op te zetten.”  Je kan het hier aanschaffen.
In dit boek ontdek je hoe je met plezier en zonder verkoperig over te komen nieuwe klanten aantrekt.

Deze inzichten zijn dadelijk om te zetten in de praktijk als je je aanmeldt voor de Businesslab Kick-off. Het Business, marketing & netwerkevent in Vlaanderen dat speciaal afgestemd is op zaakvoerders van een kleine onderneming.

In afwachting daarvan duim ik voor jouw succes!

An 

7 antwoorden
  1. Andy
    Andy zegt:

    Op een netwerkevent kom ik alleen aan en iedereen staat al in groepjes rond de kleine tafeltjes. Hoe geraak je daarbij zonder onbeleefd over te komen?

    Beantwoorden
    • Paul Bertels
      Paul Bertels zegt:

      Mijn openingszin is heel eenvoudig.
      “Mag ik me hier in goed gezelschap voegen?”

      Daarmee is het ijs gebroken en word ik snel opgenomen in het gesprek.

      Beantwoorden
  2. Inge
    Inge zegt:

    Bedankt An voor de wekelijkse mail met de handige tips.
    Ik deel aan iedereen die ik tegenkom een firmakaartje uit. Maar het levert maar weinig op.

    Beantwoorden
    • An Verstraete
      An Verstraete zegt:

      Daar kan ik inkomen, Inge. Firmakaartjes uitdelen aan iedereen heeft eigenlijk geen zin. Wees zuinig op je kaartjes. Geef ze enkel aan diegene die interesse tonen in wat je doet. Zolang die interesse er niet is, blijf je gewoon waarde geven. En wacht je geduldig.

      Beantwoorden
  3. jan
    jan zegt:

    Is het nog nuttig om naar events te gaan om te “netwerken”. Alles gebeurt nu online…

    Beantwoorden
    • An Verstraete
      An Verstraete zegt:

      Jan, “online” gebeurt er heel veel. Dat klopt. Helaas hebben velen de illusie dat alles online gebeurt. Maar dat is echt wel een illusie. Fysiek en menselijk contact is heel veel keren sterker dan digitaal contact. Daar kan je niet onderuit. De contacten die je maakt zijn ook veel intenser. Je voelt ook veel meer. (Stel je voor dat je partner vanavond zegt: “Vanaf nu doen we alles online.” :-( ) Uit onze ervaring blijkt dat een combinatie van beide ijzersterk is.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *