Zonder moeite onderhandelen naar win-win [Spelregel 3-4].

win-winsituatie onderhandelen

Dat goed onderhandelen een belangrijke voorwaarde is om succesvol te ondernemen, dat moet ik niet meer vertellen, geloof ik.
Toch vinden veel ondernemers het moeilijk en vaak voelen ze zich er ook heel ongemakkelijk bij.Ā Leren onderhandelen is dan ook een onmisbaar leer- en groeiproces.

Registreer je daarom vandaag nog voor deĀ laatste vrije plaatjes van de Businesslab Kick-off, ons tweedaags netwerk- en marketingvent voor zaakvoerders van een kleine onderneming. Verzeker je van je plaats; de zaal zit bijna vol en het aantalĀ stoelen is beperkt.

 

Hoe zou het voor jou zijn mochten er voortaan geen verliezers, maar enkel nog winnaars zijn?

Zolang je onderhandelen als een wedstrijd ziet waarbij er een winnaar en een verliezer is, dan lijkt dit gevoel me volledig aanneembaar. De win- verliesgedachte zorgt voor angst en onzekerheid, en dus ook voor een blokkade. Of je wil de ander niet overtroeven, of je wil niet afgaan als verliezer.

In de vorige 2 blogs gaf ik je al spelregel 1-4 en spelregel 2-4 mee zodat je straks onderhandelt vanuit eenĀ win-wingedachte.
In dit blog geef ik je de derde spelregel mee.

Spelregel 3: Verzamel meerdere oplossingen die in het belang zijn van beide partijen voordat je gaat kiezen.

 

Met deze spelregel in je hoofd ga je op zoek naar verschillende mogelijkheden of opties om tot een oplossingĀ te komen.
De voorstellen die je hier neerzet, zijn de zaken die jij aan jouw kant ziet als mogelijke oplossingen, en die jouw onderhandelingspartner aan zijn/haar kant ziet als mogelijke oplossingen.

Stel …

Voorbeeld 1

Je sluit mondeling een deal af met een leverancier. Wanneer je de offerte krijgt, merk je tot je grote verbazing dat er een serieus voorschot betaald moet worden. Dit werd echter niet genoemd tijdens de deal.

Voordat je de leverancier belt, is het goed om enkele mogelijke oplossingen te bedenken. Je voorziet best oplossingen die stroken met jouw belangen, maar ook met de belangen van de leverancier.

Misschien heeft de leverancier zich vergist. Of misschien blijft het voorschot, maar kwam dat niet ter sprake tijdens de deal. Misschien kan je het voorschot dan afbetalen over een langere termijn? Misschien wordt het voorschot gehalveerd? Misschien krijg je procentueel wat extra korting? Misschien…

 

Voorbeeld 2

Jouw klant wil omwille van een tijdelijkĀ moeilijke financiĆ«leĀ situatieĀ hetĀ project dat hij zo graag wilde annuleren. Het voorschot betaalde hij enkele weken geleden al.

Lijst danĀ zoveelĀ mogelijk opties op die voor beide partijen OK zijn, zonder de belangen te schenden van elkaar.

Misschien kan de samenwerkingĀ uitgesteld worden. Misschien kan er een afbetalingsplan opgesteld worden. Misschien kan er een wederdienst gevraagd worden en kan de prijs op die manier gedrukt worden. Misschien…

win-winsituatie onderhandelen

Weg met angst en stress bij het onderhandelen

Je begrijpt het al. Als je op zoek gaat naar zoveel mogelijk opties, verhoog je de kans om samen tot een win-winsituatie komt met een maximaal effect.

En wie dit lijstje met opties opmaakt nog voor het gesprek begint, vloeit makkelijker door het onderhandelingsgesprek. Zo ervaar jij voortaan geen angst of stress meer wanneerĀ de volgende onderhandeling opdaagt.

 

Volgende week geef ik je deĀ vierde en laatste spelregel mee. Zo sluit jij de deal en loop je samen met je onderhandelingspartner blijgezind door de deur naar buiten.

Ik duim voor jouw succes!

An.

Ontdek op deĀ Businesslab Kick-offĀ Ā ā€“ hĆ©t netwerk- en marketingevent voor zaakvoerders van kleine ondernemingen ā€“ nog meer tips hoe jij van jouw zaak een florerend bedrijf maakt.
Schrijf je nuĀ in.

 

PS: Laat hieronder jouw reactie na of deel dit bericht met je vrienden en collegaā€™s. Ze zullen je dankbaar zijn.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] onderhandelt naar win-win. In mijn vorige blogsĀ gaf ik je al spelregel 1-4, spelregel 2-4 en spelregel 3-4 […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *