De kracht van opvolgen

,
de kracht van opvolging follow up businesslab

de kracht van opvolging follow up businesslab

Het blijft mij opvallen hoe weinig zaakvoerders van een kleine onderneming tijd maken om na een eerste contact met een prospect of een klant dit verder op te volgen. Alleen al in de laatste twee maanden denk ik aan vijf verschillende situaties in mijn eigen leven (persoonlijk en zakelijk) waar iemand het niet nodig vond om opnieuw contact met mij op te nemen.
Het varieert van een verhuisfirma tot een softwarebedrijf, maar ook een therapeut die geen telefoontje pleegt om te horen hoe het er nu mee gaat. Elke keer was ik echt geïnteresseerd in het product of de dienst die zij mij aanboden.

Het verbaast mij. Waarom volgen ondernemers niet op? Ik geloof dat er verschillende redenen zijn.

Niet te opdringerig.

Te vaak en te agressief opvolgen komt inderdaad opdringerig over. De werkelijkheid is dat heel weinig ondernemers over deze streep gaan, laat staan in de buurt komen. Het is zelfs zo dat een verkoper eerder opdringerig overkomt door de manier waarop hij zijn klant aanspreekt dan door de opvolging zelf.

Als zaakvoerder van een kleine onderneming is het onze verantwoordelijkheid om onze potentiële klanten te blijven opvolgen tot we zeker zijn dat ze zaken met ons willen doen (of niet).

Je kan natuurlijk wel overdrijven door te veel te bellen in een te korte periode.
Een wekelijks telefoontje doet wonderen als het to-the-point en kort is. Verspil de tijd van jouw prospect niet door te blijven doordraven en rond de pot te draaien.

Als het mogelijk is, probeer dan ook een toegevoegde waarde te geven aan jouw opvolgingsgesprek. Dit kan jouw prospect overtuigen om voor jou te kiezen en niet voor een concurrent.

Vergeten.

We hebben allemaal drukke levens waardoor we al snel iets vergeten. Opvolging hoort daar ook bij. We hebben de intentie om dat telefoontje te doen maar het dagelijkse werk sleurt ons verder mee. Er komt iets onverwachts tussen en omdat de opvolging niet gepland staat in de agenda, hebben we het zo over het hoofd gezien.

Beschouw opvolging dus als een geplande afspraak!

Verkeerde veronderstellingen.

Een tijdje geleden had ik beloofd een klant op te bellen op een bepaald tijdstip om mijn voorstel op te volgen. Spijtig genoeg was ik op dat moment niet in de mogelijkheid om die oproep te doen en te verwittigen. Nadien zag ik er tegen op om die klant te contacteren omdat ik mij dan zou moeten verantwoorden waarom ik niet gebeld had. Uiteindelijk bleek een eenvoudige verontschuldiging voldoende te zijn om de situatie recht te zetten en de verkoop af te ronden.

Als iemand jou niet direct terugbelt of niet direct jouw e-mail beantwoordt, hebben we de neiging om het ergste te veronderstellen. Ook al is het volledig uit de lucht gegrepen. Ondertussen weet ik uit ervaring dat het uitblijven van een antwoord meestal te wijten is aan het feit dat de andere persoon het even druk heeft als ik of geen antwoord heeft.

Vertrouw er niet op dat jouw prospect of klant jou spontaan zal contacteren.

Ik geloof dat dit één de grootste ondernemersmythes is: het geloof dat als je maar goed genoeg je best doet, de klant vanzelf zal opbellen. En dat opvolging totaal overbodig is.

Helaas kunnen wij hier echt niet op vertrouwen als we onze doelen willen bereiken. Ik herinner mij een gesprek met enkele zaakvoerders van kleine ondernemingen tijdens een netwerkevent. Het gesprek ging over het feit dat sommige klanten hen niet terugbellen. Hierbij merkte ik op dat de gemiddelde zaakvoerder van een onderneming dagelijks enorm veel telefoontjes ontvangt en een heleboel e-mails ziet binnenkomen. Ze hebben het enorm druk waardoor ze zaken vergeten. En hoe meer tijd er voorbijgaat, hoe minder belangrijk het product of de dienst wordt voor hen.

Nooit geleerd.

Veel mensen hebben nog nooit een verkooptraining gehad (of intern opgeleid geweest) en hebben dus nooit geleerd waarom en hoe ze moeten opvolgen. Dit kan je redelijk makkelijk oplossen.

Begin met de prospect te vragen of te vertellen wanneer exact je hem zal opvolgen. Vertel hem dan ook hoe je dit zal doen (telefonisch, e-mail, face-to-face) en plan de opvolging in jouw agenda.

Opvolging moet je altijd nog afwerken nadat de verkoop klaar is. Zo kan je de klant contacteren en bedanken nadat de bestelling geplaatst is, maar ook nadat jouw product of dienst geleverd is. Een snel telefoontje bevestigt hun beslissing om bij jou te kopen.

Aan de slag!

Onderscheid jezelf van jouw concurrenten door de moeite te doen om jouw klanten en prospecten op te volgen. Ga er niet van uit dat zij jou zullen opbellen. Wees proactief en contacteer hen.

Wil je meer en betere klanten?
Kom ons live ontmoeten op de Businesslab Kick-off, het enige eendaags event uitsluitend voor eenmanszaken en zaakvoerders van kleine ondernemingen in Vlaanderen. Klik hier voor info en tickets.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *