Zonder moeite onderhandelen naar win-win [BONUS].

Onderhandelen - bonus

 

Onderhandelen doe je alleen maar als je er vanuit gaat dat het iets positiefs zal opleveren. In de vorige vier blogs deelde ik met jou al vier tips om moeiteloos tot een win-winsituatie te komen.

Maar geen enkel stappenplan, geen enkele spelregel kan jou succes garanderen als jouw gesprekspartner beschikt over een beter netwerk, meer middelen… en hij zo alle macht in eigen handen houdt. Daarom geef ik jou deze BONUS mee: ongelofelijk waardevol bij het onderhandelen.

Onderhandelen - bonus

In zo’n situatie is het belangrijk om je op twee punten te concentreren:

  1. Bescherm jezelf tegen een akkoord dat je eigenlijk niet wil sluiten. Zet je grenzen.
  2. Ontwikkel een BAZO.

 

Wil je meer tips om uit te groeien van zelfstandige tot succesvol ondernemer? Neem dan zeker een kijkje op onze website. Schrijf je in voor de Businesslab Kick-off, ons tweedaags marketing- en netwerk evenement – enkel met enthousiaste zaakvoerders van kleine ondernemingen!

 

Zet jouw grenzen

Het stellen van jouw grenzen is ongelofelijk belangrijk bij onderhandelingen. Door te weten wat jouw grenzen of limieten zijn, bescherm je jezelf immers tegen akkoorden die je eigenlijk niet wil sluiten. Succesvolle ondernemers laten niet over zich lopen of overtuigen om een akkoord te sluiten waar ze niet volledig achter staan!

Om ongunstige situaties te voorkomen, is het dus goed om de meest ongunstige limiet te kennen, die jij toch nog acceptabel vindt. Die limiet kan je beschouwen als jouw ‘minimumgrens’.

  • In een verkoopgesprek zou dat bijvoorbeeld de laagste prijs kunnen zijn die jij wil/kan accepteren.
  • Ben jij de koper, dan zou het de maximum prijs kunnen zijn die jij wil/kan betalen.

Wanneer je deze limieten voor jezelf kent, bescherm je jezelf tegen (emotionele) druk. Of tegen de impulsieve verleiding van het moment.

Let wel op! Een limiet beschermt je inderdaad tegen het akkoord gaan met een voorstel dat niet gunstig is voor jou. Maar er hangt ook een minder kantje aan vast. Het kennen van jouw limiet kan er jou ook van weerhouden om creatieve oplossingen te bedenken, waarvan het verstandig zou zijn om die net wel te accepteren…

Voorbeeld

Jan verkoopt zijn auto. Hij had er graag € 5000 voor gekregen. Paul heeft interesse, maar wil maximum € 4500 geven.

Beide mannen kunnen voet bij stuk houden. Zo komen ze echter nooit tot een win-winsituatie.

Jan kan evengoed volgend voorstel doen: €5000 voor de auto, en dan mag Paul de GPS en winterbanden erbij hebben.

Dit creatieve voorstel is acceptabel voor zowel Jan als Paul.

 

Het Beste Alternatief Zonder Onderhandeling

De reden waarom je onderhandelt, is omdat je iets beters wil hebben dan de resultaten die je krijgt zonder onderhandelen. Met andere woorden: onderhandelen moet jou  iets opleveren. Anders doe je het beter niet.

Maar als je nu in een situatie terechtkomt en onderhandelen jou niets oplevert… Wat doe je dan? Wat is het alternatief?

 

Het Beste Alternatief Zonder Onderhandeling.

In zo’n situatie val je terug op jouw BAZO: het Beste Alternatief Zonder Onderhandeling.

Jouw BAZO is het alternatief dat je in je hoofd of achter de hand hebt. Je gebruikt het in het geval de onderhandeling op niets uitdraait. Of als je helemaal niet aan de onderhandeling begint.
Met een duidelijke BAZO achter de hand, ben je flexibel genoeg om mogelijke creatieve oplossingen te verkennen. In plaats van elke oplossing af te wijzen die niet aan je limiet voldoet, vergelijk je deze voorstellen beter met je BAZO. Zo zie je of het voorstel meer of minder aan je belangen voldoet.

 

Mijn ervaring leert dat wie niet goed heeft nagedacht over zijn BAZO, onderhandelt met z’n ogen dicht. Wie niet goed heeft nagedacht over zijn BAZO, gaat té vlug akkoord met één van de creatieve oplossingen.

 

Denk hier even over na.
Als je nog meer interessante groeitips wil ontdekken, schrijf je dan in voor de volgende Businesslab Kick-off. Info & tickets vind je hier.

Ik duim alvast voor jouw succes!

An.

 

PS: Deel dit bericht met je vrienden en collega’s. Ze zullen je dankbaar zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *